Sposób przygotowania:
Pączki pajacyki z gwiazdkami
Mleko należy lekko pogrzać tak aby było ciepłe ale nie gorące. Mleko wlewamy do miski, dodajemy pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki i cukru. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Miskę należy umieścić w ciepłym miejscu aby drożdże zaczęły się spieniać około 15-20 minut.Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i cukier waniliowy. W między czasie żółtka, całe jajko i cukier ucieramy na jasną gładką pianę.Do miski z mąką przekładamy spienione drożdże i mieszamy. Następnie dodajemy masę jajeczną. Całość mieszamy drewnianą łyżka. Następnie wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie odchodzić od dłoni. Jeżeli ciasto będzie za gęste możemy dodać odrobinę ciepłego mleka. Do zagniecionego ciasta dodajemy roztopioną i ostudzoną margarynę oraz spirytus. Całość zagniatamy do całkowitego połączenia składników. Ciasto odstawiamy pod przykryciem na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Najlepiej ciasto umieścić w dużej misce. Po wyrośnięciu na posypaną mąką stolnicę przekładamy ciasto. Następnie palcami zaczynamy je wygniatać przez około 3 min aby zniwelować pęcherzyki powietrza. Ciasto należy rozpłaszczyć na grubość około 2 cm. W kolejnym etapie foremką w ksztacie pajacyka wycinamy placki. Z resztek ciasta formułujemy kulkę i ponownie rozkładamy ciasto do wycięcia placków. Powycinane placki należy równo poukładać i przykryć ściereczką do wyrośnięcia na około 40 min. Smalec rozpuszczamy i doprowadzamy do temp. 160 stopni.Na talerze wykładamy ręczniki papierowe na których będziemy umieszczać upieczone pączki do odsączenia po usmażeniu. Po 3 krążki umieszczamy w frytkownicy i smażymy po około 2 minuty z każdej ze stron. Pączki nie mogą za szybko się smażyć, bo w środku będą jeszcze surowe. Pączki przewracamy patyczkami. Po wyciągnięciu pączków z frytkownicy układamy je na talerzach. Po ostudzeniu pączków pajacyków nadziewamy je marmoladą. Następnie lukrujemy gotowym lukrem podgrzanym w garnczku. Na polukrowane pączki układamy gwiazdki. Smacznego!!
Gosia85
zbysiowa
kasnaj