Sposób przygotowania:
Pączki konfiturą różaną i powidłami
Drożdże wsypać do miski, dodać cukier, ciepłe mleko, 2 łyżki mąki, wymieszać, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu. Do wyrośniętego rozczynu dodać mąkę, żółtka, sól, spirytus, sok z cytryny, wyrobić ciasto. Pod koniec wlać przestudzone masło, wyrabiać jeszcze około 10 minut, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, wycinać krążki, nakładać konfiturę wymieszaną z powidłami, dokładnie zlepić. Ułożyć na ściereczce, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wkładać do rozgrzanego oleju i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku i oprószyć cukrem pudrem.