Sposób przygotowania:
Pączki na proszku
150 g mąki zaparzyć szklanką wrzącego mleka. Utrzeć żółtka z cukrem. Gdy zaparzona masa ostygnie, rozrobić ją z żółtkami, roztopionym masłem oraz resztą mleka. Do masy dodać przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i dokładnie wyrobić. Pod koniec wyrabiania wlać arak. Ciasta nie wałkować, tylko wyjąć na stolnicę posypaną mąką i partiami rozciągnąć na placki. Na placku w odstępach ok. 8-centymetrowych układać porcyjki odsączonych z syropu konfitur i przykryć drugim plackiem ciasta. Wycinać krążki za pomocą foremki lub szklanki uważając, aby konfitury nie wydostały się na zewnątrz. Pączki smażyć w gorącym smalcu na dużym ogniu; przewracać widelcem, aby zrumieniły się z obu stron. Wyjmować łyżką cedzakową i posypywać cukrem pudrem.