Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Pączki na proszku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczne i szybkie pączki, wspaniałe smakują zarówno do kawy jaki na podwieczorek.

Pączki na proszku

Składniki:

Pączki na proszku

 

  • mąka 1/2 kg
  • cukier kryształ 200 g
  • masło 100 g
  • żółtka 15 szt
  • mleko 2 szkl
  • proszek do pieczenia 1 opak
  • arak 1 kieliszek
  • smalec do smażenia
  • konfitura śliwkowa 250 g

 

Sposób przygotowania:

Pączki na proszku
150 g mąki zaparzyć szklanką wrzącego mleka. Utrzeć żółtka z cukrem. Gdy zaparzona masa ostygnie, rozrobić ją z żółtkami, roztopionym masłem oraz resztą mleka. Do masy dodać przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i dokładnie wyrobić. Pod koniec wyrabiania wlać arak. Ciasta nie wałkować, tylko wyjąć na stolnicę posypaną mąką i partiami rozciągnąć na placki. Na placku w odstępach ok. 8-centymetrowych układać porcyjki odsączonych z syropu konfitur i przykryć drugim plackiem ciasta. Wycinać krążki za pomocą foremki lub szklanki uważając, aby konfitury nie wydostały się na zewnątrz. Pączki smażyć w gorącym smalcu na dużym ogniu; przewracać widelcem, aby zrumieniły się z obu stron. Wyjmować łyżką cedzakową i posypywać cukrem pudrem.