Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Pączki pieczone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 23
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Takich pączków jeszcze nie jedliście, puszyste, delikatne ciasto drożdżowe z nadzieniem z wiśniowym. Szybki sposób i bardzo prosty a co najważniejsze bez oleju i stania przy patelni.

Pączki pieczone Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pączki pieczone

 

  • Składniki na rozczyn:
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 100 ml mleka
  • Składniki na ciasto:
  • 50 g cukru
  • 60 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 70 g masła
  • 400 g mąki pszennej
  • Składniki dodatkowe:
  • 200 g dżemu wiśniowego
  • Cukier puder do posypki

Sposób przygotowania:

Pączki pieczone

I

Pączki pieczone
Przygotowanie rozczynu i pozostałych składników na wyrobienie ciasta na pączki.

1. Meko lekko podgrzewam i wszystkie składnik na rozczyn łączę ze sobą, mieszając żeby nie powstały grudki i odstawiam do wyrośnięcia.
2. Mąkę, sól wsypuje do większej miski, wbijam żółtka, wlewam rozpuszczone z cukrem, ostudzone masło, pozostałe mleko i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiam ciasto i odstawiam do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

II

Pączki pieczone
Rozwałkowanie ciasta, nałożenie dżemu i zwijanie ciasta w kule.

3. Następnie ciasto wykładam na blat oprószony mąką i rozwałkowuje ciasto grubości 1, 5 cm. Wycinam kółka i na środku umieszczam po łyżeczce dżemu
4. Zwijam ciasto do góry, zlepiam brzegi tak żeby powstały nam okrągłe kule.

III

Pączki pieczone
Układanie na blaszce do pieczenie i pieczenie.

5. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w rozgrzanym piekarniku 20 minut w 180°C.

IV

Pączki pieczone

6. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.
7. Gotowe.
8. Smacznego.