ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Gofry domowe kakaowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Domowe, chrupiące gofry kakaowe, są bardzo smaczne i łatwe. Potrzebna jest tylko gofrownica moc od 1000 Wat. Im mocniejsza, tym lepsze gofry.

Gofry domowe kakaowe Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Gofry domowe kakaowe

 

  • mąka tortowa 2 szklanki,
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
  • kakao 1,5 łyżki,
  • cynamon 1/2 łyżeczki,
  • mleko 2 szklanki,
  • jajka 3 sztuki "M",
  • olej rzepakowy 100 ml,i
  • cukier puder 2 łyżki,
  • dżem - ile potrzeba,
  • cukier puder do posypania - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Gofry domowe kakaowe
Składniki temperatura pokojowa= do pojemnika wsypać cukier puder, wbić jajka i mikserem utrzeć do białości.

Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, wlać mleko, olej rzepakowy i mikserem połączyć składniki, wsypać kakao, cynamon i mikserem połączyć składniki, odstawić na 40 minut.

Gofrownicę raz przesmarować olejem, włączyć aby się rozgrzała, wlać chochelką porcję ciasta, zamknąć gofrownicę, piec wg czasu podanego do mocy gofrownicy ( u mnie 13 minut) i nie otwierać w trakcie pieczenia.

Upieczone gofry kłaść na kratce, aby odparowały, nie będą gumowate tylko chrupiące, przed podaniem posmarować dżemem (u mnie czarna porzeczka) i posypać pudrem cukrem.
Gofry domowe kakaowe
Cukier puder wg mnie jest lepszy do ciasta.
Gofry domowe kakaowe
Składniki powinny być o temperaturze pokojowej.
Gofry domowe kakaowe
Gofry z dodatkiem kakao, cynamonu sa aromatyczne.
Gofry domowe kakaowe
Na kratce odparowane będą chrupiące, nie gąbkowate.
Gofry domowe kakaowe
Gofry domowe kakaowe
Gofry domowe kakaowe