aliss06

aliss06

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 210]

SUPERPRZEPIS

Pączki pieczone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 11
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Może i pieczone pączki nie wyglądają tak jak te smażone, ale zapewniam że w smaku i tak są pyszne :)

Pączki pieczone

Składniki:

Pączki pieczone

ciasto

Sposób przygotowania:

Pączki pieczone

Ciasto

Pączki pieczone

Do kubeczka wlej ciepłe mleko, dodaj pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i ok 3 łyżek mąki. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.

W misce ubij żółtka na delikatny puch, następnie dodaj resztę cukru i dalej ubijaj aż cukier się rozpuści.

Do miski przesiej pozostałą mąkę, dodaj wyrośnięty zaczyn, ubite żółtka i roztopione masło. Następnie zagnieć jednolite i gładkie ciasto, tak aby odchodziło od ręki (można użyć robota z hakiem do ugniatania).

Gotowe przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość (ok 1 godziny)

ETAP 2:

Pączki pieczone

Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę, podsypując niewielką ilością mąki, rozwałkuj na grubość ok 1 cm i szklanką wykrawaj kółka.

Gotowe przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie odstaw w ciepłe miejsce do podrośnięcia.

ETAP 3:

Pączki pieczone

Po ok 30 min posmaruj pączki roztrzepanym jajkiem i włóż do piekarnika rozgrzanego do temp 180 C. Piecz przez ok 15 min. aż staną się rumiane.

Po wyjęciu i ostudzeniu, szprycą napełnij w środku marmoladą, a wierz posyp cukrem pudrem.