Sposób przygotowania:
Pączki pieczoneCiasto
Do kubeczka wlej ciepłe mleko, dodaj pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i ok 3 łyżek mąki. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
W misce ubij żółtka na delikatny puch, następnie dodaj resztę cukru i dalej ubijaj aż cukier się rozpuści.
Do miski przesiej pozostałą mąkę, dodaj wyrośnięty zaczyn, ubite żółtka i roztopione masło. Następnie zagnieć jednolite i gładkie ciasto, tak aby odchodziło od ręki (można użyć robota z hakiem do ugniatania).
Gotowe przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość (ok 1 godziny)
ETAP 2:
Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę, podsypując niewielką ilością mąki, rozwałkuj na grubość ok 1 cm i szklanką wykrawaj kółka.
Gotowe przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie odstaw w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
ETAP 3:
Po ok 30 min posmaruj pączki roztrzepanym jajkiem i włóż do piekarnika rozgrzanego do temp 180 C. Piecz przez ok 15 min. aż staną się rumiane.
Po wyjęciu i ostudzeniu, szprycą napełnij w środku marmoladą, a wierz posyp cukrem pudrem.