Myszata1993

Myszata1993

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 229]

Pączki pieczone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zdrowsza wersja tradycyjnych pączków na tłusty czwartek, czyli pączki pieczone w piekarniku z marmolada wieloowocową

Pączki pieczone Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pączki pieczone

 

Sposób przygotowania:

Pączki pieczone
Przygotować rozczyn:

W misce rozetrzeć drożdże, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki i 50 ml ciepłego mleka ( z podanych 200ml).

Odstawić na 20 minut.

W dużej misce umieścić mąkę, sól, cukier, roztopione masło, rozczyn i żółtka oraz resztę mleka.

Wymieszać składniki i przełożyć pod mikser z hakiem, wyrabiać 10 minut, po czym odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.

Po tym czasie odrywać kawałki ciasta, nadziewać marmoladą. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem i odstawić na kolejne 20 minut. Piec w temperaturze 180 stopni około 30 minut.

Podawać z lukrem i skórką pomarańczową lub cukrem pudrem.
Pączki pieczone
W misce rozetrzeć drożdże, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki i 50 ml ciepłego mleka.
Pączki pieczone
W dużej misce umieścić mąkę, sól, cukier, roztopione masło, rozczyn i żółtka oraz resztę mleka.
Pączki pieczone
Po tym czasie odrywać kawałki ciasta, nadziewać marmoladą.
Pączki pieczone
Piec w temperaturze 180 stopni około 30 minut.