peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 227]

Pączki prawie afrykańskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 40
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna odmiana pączków, nuta cynamonowo-imbirowa dodaje im charakteru i smaku - nie tylko na tłusty czwartek

Pączki prawie afrykańskie

Składniki:

Pączki prawie afrykańskie

 

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 0,5 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 0,5 szklanki mleka 2%
  • 3 jaja
  • 0,5 zapachu spirytusowego pomarańczowego
  • 0,25 szklanki rozpuszczonego masła roślinnego

 

  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Pączki prawie afrykańskie
W jednym naczyniu mieszamy mąki, proszek do pieczenia, cukier, przyprawy i skórkę pomarańczową. W drugim naczyniu łączymy mleko z jajami, przestudzonym masłem i zapachem pomarańczowym. Stopniowo dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy używając miksera. Ciasto powinno ładnie się rozprowadzić, ale będzie zwarte. W średniej wielkości naczyniu rozgrzewamy olej (gdy chcemy sprawdzić kiedy jest dobrze rozgrzany używamy kawałek obranego ziemniaka - jeśli od razu wypłynie na wierzch olej ma właściwą temperaturę). Na rozgrzany olej wykładamy porcje ciasta - używając dwóch małych łyżeczek (jeśli porcje będą za duże pączki nie dopieką się w środku). Smażymy z każdej strony na złotobrązowy kolor. Wyjmujemy przy pomocy łyżki cedzakowej i odsączamy z tłuszczu na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.