Sposób przygotowania:
Pączki serduszkowe z cynamonem
W rondelku rozpuszczamy masło. Podgrzewamy mleko ja zawsze robię to w mikrofali. Do miseczki kruszymy drożdże dodajemy trochę cukru i ze dwie łyżki letniego mleka mieszamy dodajemy dwie łyżki mąki mieszamy.
Odstawiamy aż drożdże wyrosną.
Do miski robota wsypujemy mąkę dodajemy pozostały cukier, cynamon,sól,wbijamy jajka, wlewamy mleko i masło.
Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże wyrabiamy ciasto. Jeżeli ciasto jest lepiące po podsypać odrobiną mąki.
Można ciasto zostawić w misce robota nakryć odstawić aż ciasto wyrośnie, jeszcze raz przerabiamy ciasto aż znowu wyrośnie.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat posypany mąką wałkujemy na grubość 1 cm można chwilę poczekać aż ciasto trochę podrośnie.
Następnie wycinamy serduszka, nakrywamy ściereczką aby pączki podrosną. W rondlu najlepiej niskim i szerokim rozgrzewamy olej wrzucamy pączkowe serduszka stroną która była na górze wkładamy najpierw do oleju, smażymy.
Marmoladę jeżeli jest twarda to mieszamy ręką albo widelcem przekładamy do rękawa cukierniczego z odpowiednią tulejką do nadziewania.
Pączki jeszcze gorące zaraz po usmażeniu nadziewamy marmoladą i posypujemy cukrem pudrem o ile lubicie bo my jemy bez dodatkowego cukru. Polecam!!!
Odstawiamy aż drożdże wyrosną.
Do miski robota wsypujemy mąkę dodajemy pozostały cukier, cynamon,sól,wbijamy jajka, wlewamy mleko i masło.
Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże wyrabiamy ciasto. Jeżeli ciasto jest lepiące po podsypać odrobiną mąki.
Można ciasto zostawić w misce robota nakryć odstawić aż ciasto wyrośnie, jeszcze raz przerabiamy ciasto aż znowu wyrośnie.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat posypany mąką wałkujemy na grubość 1 cm można chwilę poczekać aż ciasto trochę podrośnie.
Następnie wycinamy serduszka, nakrywamy ściereczką aby pączki podrosną. W rondlu najlepiej niskim i szerokim rozgrzewamy olej wrzucamy pączkowe serduszka stroną która była na górze wkładamy najpierw do oleju, smażymy.
Marmoladę jeżeli jest twarda to mieszamy ręką albo widelcem przekładamy do rękawa cukierniczego z odpowiednią tulejką do nadziewania.
Pączki jeszcze gorące zaraz po usmażeniu nadziewamy marmoladą i posypujemy cukrem pudrem o ile lubicie bo my jemy bez dodatkowego cukru. Polecam!!!
gusia1000