gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 816]

Pączki serduszkowe z cynamonem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Moja mama zawsze piekła pączki w sylwestra ale takie tradycyjne. Ja postanowiłam to trochę zmienić i upiekłam małe pączkowe serduszka o smaku cynamonu. Jedną zaletą małych pączków jest to że do smażenia nie trzeba dużo oleju.

Pączki serduszkowe z cynamonem  Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pączki serduszkowe z cynamonem

 

 

 

  • Dodatkowo
  • marmolada do nadzienia
  • cukier puder do posypania
  • 1 litr oleju

Sposób przygotowania:

Pączki serduszkowe z cynamonem
W rondelku rozpuszczamy masło. Podgrzewamy mleko ja zawsze robię to w mikrofali. Do miseczki kruszymy drożdże dodajemy trochę cukru i ze dwie łyżki letniego mleka mieszamy dodajemy dwie łyżki mąki mieszamy.

Odstawiamy aż drożdże wyrosną.

Do miski robota wsypujemy mąkę dodajemy pozostały cukier, cynamon,sól,wbijamy jajka, wlewamy mleko i masło.

Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże wyrabiamy ciasto. Jeżeli ciasto jest lepiące po podsypać odrobiną mąki.

Można ciasto zostawić w misce robota nakryć odstawić aż ciasto wyrośnie, jeszcze raz przerabiamy ciasto aż znowu wyrośnie.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat posypany mąką wałkujemy na grubość 1 cm można chwilę poczekać aż ciasto trochę podrośnie.

Następnie wycinamy serduszka, nakrywamy ściereczką aby pączki podrosną. W rondlu najlepiej niskim i szerokim rozgrzewamy olej wrzucamy pączkowe serduszka stroną która była na górze wkładamy najpierw do oleju, smażymy.

Marmoladę jeżeli jest twarda to mieszamy ręką albo widelcem przekładamy do rękawa cukierniczego z odpowiednią tulejką do nadziewania.

Pączki jeszcze gorące zaraz po usmażeniu nadziewamy marmoladą i posypujemy cukrem pudrem o ile lubicie bo my jemy bez dodatkowego cukru. Polecam!!!  
Paczki serduszkowe z cynamonem
Jeszcze gorące pączki nadziewamy marmoladą.
Paczki serduszkowe z cynamonem
Pączki przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Tagi:

pączki