Sposób przygotowania:
Dyniowe oponki czyli pączki z dziurką
Do letniego mleka wkruszamy drożdże, dokładnie mieszamy aż się rozpuszczą. Dodajemy po 2-3 łyżeczki cukru i mąki, mieszamy. Masę odstawiamy w ciepłe miejsce aż "nabierze mocy". Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem, skórką pomarańczową i sokiem z pomarańczy. Dodajemy puree z dyni i masło, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy rozczyn, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z solą i cynamonem. Ciasto wyrabiamy kilka minut. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy ją do większej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, rozwałkowujemy na 1 cm grubości. Z ciasta szklanką wycinamy koła, małym kieliszkiem bądź nakrętką robimy dziurkę. Gotowe oponki przykrywamy ściereczką i czekamy 15-20 minut aż podrosną. W tym czasie nagrzewamy olej. Opoki smażymy na rumiano z obu stron na wolnym ogniu. Po usmażeniu posypujemy je cukrem pudrem. Życzę smacznego :)
zbysiowa