Sposób przygotowania:
Zakręcone pączki
Masło topimy. Studzimy. Mleko podgrzewamy. Dodajemy do niego drożdże, łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskany rozczyn miał konsystencję śmietany. Gotowy pozostawimy do podrośnięcia. Miedzy czasie jajka, żółtko i cukier ubijamy na puszysta masę. Gdy rozczyn podrośnie dodajemy do niego pozostałą mąkę, mleko, sól oraz ubite jajka. Zagniatamy ciasto około 10 minut. Pod koniec wlewamy tłuszcz. Zagniatamy jeszcze 5 minut. Tuż przed końcem zagniatania dodajemy rum. Ciasto powinno odchodzić od ręki oraz garnka. Gotowe ponownie pozostawiamy do podrośnięcia (w ciepłe miejsce). Między czasie przygotowujemy nadzienie. Jabłka kroimy w kostkę. Cukier łączymy z cynamonem. Wyrośnięte ciasto wykładamy na wysypaną mąką stolnicę. Wałkujemy na grubość około 1 cm formując prostokąt. Na rozwałkowane ciasto wykładamy jabłka. Posypujemy je częścią cynamonowego cukru. Zwijamy roladę. Miejsce łączenia smarujemy wcześniej białkiem. Uformowana roladę kroimy w plastry o grubości około 2,5 cm. Plastry układamy na stolnicy i pozostawiamy by delikatnie podrosły. Podrośnięte ślimaczki przekładamy na rozgrzany olej i smażmy z obu stron do zrumienienia. Usmażone pączki wykładamy na papierowy ręczniczek. Wierzch posypujemy pozostałym cynamonowym cukrem.