Sposób przygotowania:
Pączki z jabłkami
Drożdże pokruszyć zalać mlekiem, dodać odrobinę cukru i tyle mąki aby zrobić zaczyn o kondystensji gęstej śmietany. pozostawiś do podwojenia objętości. Następnie dodać resztę składników (prócz jabłek) wyrobiś ciasto i pozostawić do wyrośnięcia. Jabłka obrać ze skórki, usunąć środki, pokroić w śsemki a następmie na kawałki. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt wyłożyć na niego jabłka i posypać cukrem z cynamonem (można pominąć jeżeli jabłka są wystarczająco słodkie). Ciasto zwinąć w roladę i pokroić w krążki. Pozostawić do wyrośnięcia na posypanej mąką stolnicy. Smażyć w głębokim tłuszczu. Zaraz po upieczeniu układać na kratce do obkapania i jeszcze gorące posypać obficie drobnym cukrem wymieszanym z cynamonem.
luna