Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 822]

Tureckie pączki z syropem różanym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami więc zamiast tradycyjnych pączków proponuje pączki prosto z Turcji z aromatycznym sosem różanym :)

Tureckie pączki z syropem różanym

Składniki:

Tureckie pączki z syropem różanym

 

  • 3 szklanki mąki
  • 1/5 kostki drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki masła
  • Około 1 -1,5 szklani ciepłej wody
  • Syrop:
  • ½ szklanki cukru różanego + ½ szklanki cukru białego ( można dać jedną szklankę białego lub brązowego cukru )
  • 3 łyżki nalewki różanej lub białego wina
  • ½ szklanki wody
  • limonki/ cytryny ( jeśli pomijamy różany cukier i nalewkę dajemy sok z 1 limonki lub cytryny )
  • Dodatkowo:
  • Olej do głębokiego smażenia

 

Sposób przygotowania:

Tureckie pączki z syropem różanym
Do miseczki rozkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru i 3 łyżki letniej wody i zostawiamy na 25 minut do wyrośnięcia. Na patelni lub w mikrofalówce rozpuszczamy 2 łyżki masła i odstawiamy do przestygnięcia. Do wyrośniętego zaczyny dodajemy mąkę, przestudzone masło i letnią wodę, wyrabiamy wszystko na gładkie, elastyczne ciasto po czym odkładamy je w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowujemy syrop łącząc w rondelku wszystkie składniki, które gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut, tak aby cukier się rozpuścił, a część wody odparowała. W rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki i formujemy z nich kulki. Pączki smażymy na rozgrzanym tłuszczy po 3 -5 minut z każdej ze stron aż uzyskają ładny złoty kolor. Usmażone pączki wykładamy na ręcznik papierowy. Pączki serwujemy gorące razem z syropem różanym lub cytrynowym, ewentualnie jeśli zabieramy je np. do pracy każdy pączek starannie obtaczamy w syropie i zostawiamy je w nim na 1 minutę aby syrop przeniknął w głąb każdego pączka.