Sposób przygotowania:
Tureckie pączki z syropem różanym
Do miseczki rozkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru i 3 łyżki letniej wody i zostawiamy na 25 minut do wyrośnięcia. Na patelni lub w mikrofalówce rozpuszczamy 2 łyżki masła i odstawiamy do przestygnięcia. Do wyrośniętego zaczyny dodajemy mąkę, przestudzone masło i letnią wodę, wyrabiamy wszystko na gładkie, elastyczne ciasto po czym odkładamy je w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowujemy syrop łącząc w rondelku wszystkie składniki, które gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut, tak aby cukier się rozpuścił, a część wody odparowała. W rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki i formujemy z nich kulki. Pączki smażymy na rozgrzanym tłuszczy po 3 -5 minut z każdej ze stron aż uzyskają ładny złoty kolor. Usmażone pączki wykładamy na ręcznik papierowy. Pączki serwujemy gorące razem z syropem różanym lub cytrynowym, ewentualnie jeśli zabieramy je np. do pracy każdy pączek starannie obtaczamy w syropie i zostawiamy je w nim na 1 minutę aby syrop przeniknął w głąb każdego pączka.