WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 611]

Pączki twarogowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybkie w przygotowaniu, bardzo smaczne małe pączuszki na bazie mielonego twarogu, smażone na głębokim oleju.

Pączki twarogowe

Składniki:

Pączki twarogowe

 

  • 600 g mielonego twarogu
  • 700 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Pączki twarogowe

Składniki

Pączki twarogowe
Jeśli przygotowujemy ciasto w robocie, można w nim zmielić ser.

Składniki powinny być w temp pokojowej. Do miski wrzucamy zielony ser, mąkę, proszek i wodę. Wbijamy jajka i dosypujemy cukier i cukier waniliowy.

Wyrabianie

Pączki twarogowe
Ciasto w robocie wyrabiamy na średnich obrotach.

Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy, by ciasto było dość zawarte. Może się też dość mocno kleić.

Smażenie

Pączki twarogowe
Pączki smażymy na średnim ogniu, by uciekły się w środku.

Olej rozgrzewamy na głębokiej patelni. Małą łyżką zamoczoną w oleju odrywamy kawałki ciasta i w dłoniach formujemy kulki. Wrzucamy na olej i smażymy na średnim ogniu do zbrązowienia. Pączki same się obracają.

Dodatki

Pączki twarogowe
Pączki można też polukrować lub polać czekoladą.

Pączki od Sącza myślę z tłuszczu wykładając na ręcznik kuchenny i posypujemy cukrem pudrem przed podaniem.