Sposób przygotowania:
Wielkanocne muffinki z suszoną figąWykonanie ciasta:
Jajka wbić do miski, następnie wsypać cukier i cukier waniliowy, zmiksować na puszystą masę, następnie wlać olej i mleko i chwilkę pomiksować. Następnie wsypać obie mąki i proszek do pieczenie i ponownie dokładnie zmiksować. Suszone figi pokroić w kostkę, wrzucić je do ciasta i dokładnie wymieszać łyżką.
Do pieczenia:
Tak wykonane ciasto przełożyć do formy do pieczenia muffinek wyłożonej papierowymi papilotkami.
Pieczenie:
Muffinki należy piec w temperaturze 180 stopni przez około 30-35 minut do ładnego zrumienienia się. Sprawdzić suchym patyczkiem czy są upieczone. Upieczone dobrze wstudzić.
Dekoracja i podanie:
Polewę białą należy rozpuścić według przepisu na opakowaniu i posmarować nią muffinki, następnie posypać płatkami owsianymi i odłożyć na chwilę do zastygnięcia polewy. Gotowe podawać, smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 12 sztuk muffinek.
biedroneczki
Babeczka35
Bardzo polecam upiec :) Warto :)
lukrowanepierniczki
Babeczka35
Dziękuję i polecam :)