Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 255]

Bułeczki dwukolorowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Drożdżowe maślane bułeczki są najlepsze jeszcze ciepłe, ale zimne też smaczne i długo utrzymują świeżość.

Bułeczki dwukolorowe

Składniki:

Bułeczki dwukolorowe

Ciasto

Na wierzch

Sposób przygotowania:

Bułeczki dwukolorowe

Zaczyn drożdżowy

Bułeczki dwukolorowe
Zaczyn drożdżowy po prawie godzinie gotowy

Drożdże pokruszyć, dodać 1/3 szklanki ciepłego mleka, 2 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru. Wymieszać i zostawić przynajmniej na pół godziny w ciepłym miejscu.

Ciasto

Bułeczki dwukolorowe
Ciasto wyrosło i podwoiło swoją objętość.

Zaczyn dodać do przesianej mąki. Masło roztopić. Zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części, do jednej dodać 1 łyżkę kakao i dobrze wygnieść. Pozostawić ciasto pod przykryciem do wyrośnięcia.

Przgotowanie bułeczek

Bułeczki dwukolorowe
Wyglądają jak obwarzanki przed wyrosnięciem i upieczeniem

Z ciasta białego i ciemnego zrobić ruloniki. Zapleść ze sobą jeden rulon jasny z ciemnym, zlepić końcówki tworząc okrąg.

Przygotowanie do pieczenia

Bułeczki dwukolorowe
Między bułeczkami należy zachować odstęp

Bułeczki przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić jeszcze na parę minut do wyrośnięcia. Posmarować dokładnie roztrzepanym białkiem i posypać sezamem.

Pieczenie

Bułeczki dwukolorowe
Upieczone na rumiano bułeczki

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25 minut.