Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Serowe pączki

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jest to kolejny mój przepis na pączki z serem, ale tym razem z twarogiem. Pączki są niezwykle pyszne i mięciutkie. Do zrobienia dosłownie w pół godziny. Zróbcie koniecznie.

Serowe pączki

Składniki:

Serowe pączki

Ciasto:

  • 4 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 25 dag sera białego półtłustego
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 lekko kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 małe łyżeczki octu
  • 2 płaskie łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia pączków

Sposób przygotowania:

Serowe pączki
1. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę, następnie wkruszamy ser i miksujemy kilka chwil, na koniec wsypujemy mąkę, proszek, wlewamy ocet, dodajemy śmietanę i miksujemy na jednolite ciasto. Ciasto jest dość gęste.

2. W garnku rozgrzewamy olej. Następnie za pomocą dwóch łyżek z ciasta formujemy pączki i wrzucamy do gorącego oleju. Smażymy z obu stron po kilka minut do zrumienienia.

3. Usmażone wyjmujemy, najlepiej łyżką cedzakową i odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

4. Pączki oprószamy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego życzę.

Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Zamiast octu do ciasta można dać spirytus. Ocet w pączkach nie jest wyczuwalny, a pączki nie chłoną tłuszczu.