Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Serniczki w kruchych tartaletkach

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Serniczki w formie tartaletek, takie w wiosenno - wielkanocnym wydaniu. Chciałam żeby było żółto, słonecznie i ciepło. Wyszły mi pyszne i idealne z wyglądu. Idealnie kruche ciasto do którego dodałam mąki kukurydzianej i delikatna masa serowa.

Serniczki w kruchych tartaletkach

Składniki:

Serniczki w kruchych tartaletkach

Ciasto:

Masa serowa:

  • 50 dag sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 budyń waniliowy ( bez cukru i na pół litra mleka )
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Serniczki w kruchych tartaletkach

Wykonanie ciasta:

Serniczki w kruchych tartaletkach
Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche.

Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche z mąką kukurydzianą.

Wylepianie foremek:

Serniczki w kruchych tartaletkach
Ciastem kruchym wylepiamy foremki na tartaletki.

Następnie zagniecione ciasto wałkujemy na stolnicy lekko oprószonej mąką pszenną. Ciastem wylepiamy metalowe foremki na tartaletki, nakłuwamy ciasto widelcem i leciutko posypujemy mąką kukurydzianą. Następnie układamy je na blaszkach do pieczenia. Dodatkowo z ciasta wykrawamy kilka ciasteczek do dekoracji z motywem wielkanocnym.

Masa serowa:

Serniczki w kruchych tartaletkach
Z podanych składników wykonujemy masę serową.

Jajka wbijamy do miski, następnie wsypujemy cukier puder i cukier waniliowy i roztrzepujemy ,,trzepaczką'', wsypujemy budyń w proszku, mąkę kukurydzianą, dodajemy ser i ekstrakt waniliowy i bardzo dokładnie mieszamy.

Do pieczenia:

Serniczki w kruchych tartaletkach
Tartaletki wypełniamy masą serową i układamy na blaszkach.

Kruche tartaletki napełniamy wcześniej przygotowaną masą serową.

Pieczenie:

Serniczki w kruchych tartaletkach
Serniczki pieczemy do ładnego zrumieneinia się.

Następnie tak wykonane tartaletki pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 50-55 minut do zrumienienia się. Upieczone jeszcze ciepłe wyjmujemy z foremek metalowych. Z kolei ciasteczka pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Podanie:

Serniczki w kruchych tartaletkach
Gotowe serniczki podajemy. Smacznego życzę.

Gotowe dekorujemy ciasteczkami i podajemy. Smakują i ciepłe i zimne. Smacznego życzę.

Moje rady:
Z przepisu wyszło mi 16 sztuk tartaletek i kilka ciasteczek. Budyń bez cukru i na pół litra mleka. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Foremek niczym nie smarowałam, serniczki ładnie mi z nich wychodziły. Średnica metalowych foremek około 9 cm.