Sposób przygotowania:
Serniczki w kruchych tartaletkachWykonanie ciasta:
Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche z mąką kukurydzianą.
Wylepianie foremek:
Następnie zagniecione ciasto wałkujemy na stolnicy lekko oprószonej mąką pszenną. Ciastem wylepiamy metalowe foremki na tartaletki, nakłuwamy ciasto widelcem i leciutko posypujemy mąką kukurydzianą. Następnie układamy je na blaszkach do pieczenia. Dodatkowo z ciasta wykrawamy kilka ciasteczek do dekoracji z motywem wielkanocnym.
Masa serowa:
Jajka wbijamy do miski, następnie wsypujemy cukier puder i cukier waniliowy i roztrzepujemy ,,trzepaczką'', wsypujemy budyń w proszku, mąkę kukurydzianą, dodajemy ser i ekstrakt waniliowy i bardzo dokładnie mieszamy.
Do pieczenia:
Kruche tartaletki napełniamy wcześniej przygotowaną masą serową.
Pieczenie:
Następnie tak wykonane tartaletki pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 50-55 minut do zrumienienia się. Upieczone jeszcze ciepłe wyjmujemy z foremek metalowych. Z kolei ciasteczka pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Podanie:
Gotowe dekorujemy ciasteczkami i podajemy. Smakują i ciepłe i zimne. Smacznego życzę.
Moje rady:
Z przepisu wyszło mi 16 sztuk tartaletek i kilka ciasteczek. Budyń bez cukru i na pół litra mleka. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Foremek niczym nie smarowałam, serniczki ładnie mi z nich wychodziły. Średnica metalowych foremek około 9 cm.
mocsłodkości
Babeczka35
Dziękuję i bardzo polecam :)
lukrowanepierniczki
Babeczka35
Dziękuję bardzo i polecam :)
Czekoladka 2