Sposób przygotowania:
Pączki z batatem i powidłami śliwkowymi
Batata pokroić na kawałki, ugotować, odcedzić i zrobić pure.
Mąkę przesiać, wsypać drożdże. Masło roztopić w rondelku, dodać cukier, jajka oraz żółtka, mleko, Taka mieszankę stopniowo wlewać do mąki z drożdżami, jednocześnie wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania, dodać jeszcze 2 - 3 łyżki mąki. Wyrobione ciasto powinno być lśniące, elastyczne i dosyć miękkie, nie powinno kleić się do rąk.
Ciasto przykryć lnianą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zagnieść i wyrobić raz jeszcze, odstawić by wyrosło. Po tym czasie zagnieść raz jeszcze.
Odrywać mniejsze kawałki, formować kulki i ukladac na stolnicy oprószonej mąką. Przykryć ściereczką i pozostawić by wyrosły. By pączki się ładnie usmażyły, ciasto musi być dobrze wyrośnięte.
Olej najpierw dobrze rozgrzać ( można wrzucić kawałek ziemniaka i sprawdzić czy olej jest odpowiednio gorący), potem go zmniejszyć i wkładać delikatnie ciasto. Jeśli olej będzie zbyt gorący, pączki szybko się spieka z zewnątrz a w środku mogą być surowe.
Usmażone, lekko przestudzone pączki nadziewamy powidłami śliwkowymi oraz posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.
Mąkę przesiać, wsypać drożdże. Masło roztopić w rondelku, dodać cukier, jajka oraz żółtka, mleko, Taka mieszankę stopniowo wlewać do mąki z drożdżami, jednocześnie wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania, dodać jeszcze 2 - 3 łyżki mąki. Wyrobione ciasto powinno być lśniące, elastyczne i dosyć miękkie, nie powinno kleić się do rąk.
Ciasto przykryć lnianą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zagnieść i wyrobić raz jeszcze, odstawić by wyrosło. Po tym czasie zagnieść raz jeszcze.
Odrywać mniejsze kawałki, formować kulki i ukladac na stolnicy oprószonej mąką. Przykryć ściereczką i pozostawić by wyrosły. By pączki się ładnie usmażyły, ciasto musi być dobrze wyrośnięte.
Olej najpierw dobrze rozgrzać ( można wrzucić kawałek ziemniaka i sprawdzić czy olej jest odpowiednio gorący), potem go zmniejszyć i wkładać delikatnie ciasto. Jeśli olej będzie zbyt gorący, pączki szybko się spieka z zewnątrz a w środku mogą być surowe.
Usmażone, lekko przestudzone pączki nadziewamy powidłami śliwkowymi oraz posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.
Netka
mysza75
Netka
Dziękuję i polecam :)
mysza75
Netka napisał(a):
robaczek