SUPERPRZEPIS

Pączki z batatem i powidłami śliwkowymi

  • 5
  • Netka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Pączki z batatem i powidłami śliwkowymi Więcej zdjęć (5)

Pyszne, mięciutkie pączki z batatem oraz powidłami śliwkowymi. W sam raz na tłusty czwartek ale rowniez na cały rok :)

Składniki:

Pączki z batatem i powidłami śliwkowymi

 

  • 1 mały batat (po obraniu 110 g)
  • 500 g maki tortowej plus dodatkowo 2 - 3 łyżki
  • 2 saszetki drożdży instant (14 g)
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 100 g masła

 

  • powidła śliwkowe
  • olej do smażenia pączków

Sposób przygotowania:

Pączki z batatem i powidłami śliwkowymi
Batata pokroić na kawałki, ugotować, odcedzić i zrobić pure.

Mąkę przesiać, wsypać drożdże. Masło roztopić w rondelku, dodać cukier, jajka oraz żółtka, mleko, Taka mieszankę stopniowo wlewać do mąki z drożdżami, jednocześnie wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania, dodać jeszcze 2 - 3 łyżki mąki. Wyrobione ciasto powinno być lśniące, elastyczne i dosyć miękkie, nie powinno kleić się do rąk.

Ciasto przykryć lnianą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zagnieść i wyrobić raz jeszcze, odstawić by wyrosło. Po tym czasie zagnieść raz jeszcze.

Odrywać mniejsze kawałki, formować kulki i ukladac na stolnicy oprószonej mąką. Przykryć ściereczką i pozostawić by wyrosły. By pączki się ładnie usmażyły, ciasto musi być dobrze wyrośnięte.

Olej najpierw dobrze rozgrzać ( można wrzucić kawałek ziemniaka i sprawdzić czy olej jest odpowiednio gorący), potem go zmniejszyć i wkładać delikatnie ciasto. Jeśli olej będzie zbyt gorący, pączki szybko się spieka z zewnątrz a w środku mogą być surowe.

Usmażone, lekko przestudzone pączki nadziewamy powidłami śliwkowymi oraz posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.

Pączki z batatem i powidłami śliwkowymi
Do mąki z drożdżami wlewamy pozostałe składniki
Pączki z batatem i powidłami śliwkowymi
Z wyrobionego ciasta formujemy kulki i pozostawiamy by wyrosły
Pączki z batatem i powidłami śliwkowymi
Pączki smażymy na rozgrzanym ale niezbyt gorącym oleju
Pączki z batatem i powidłami śliwkowymi
Pączki nadziewamy domowymi powidłami śliwkowymi