Sposób przygotowania:
Kwadratowe ziemniaczane pączki z kremem
Ziemniaki przeciskamy przez praskę, mąkę z proszkiem przesiewamy na ziemniaki i mieszamy razem. Do ciepłego mleka dodajemy łyżkę cukru, drożdże i dwie łyżki mąki, odstawiamy do wyrośnięcia. Robimy dołek, wbijamy jajka, wlewamy olej, rozpuszczone masło i resztę składników. Na koniec wlewamy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto. Robimy to energicznie i długo, jeśli po 15 min nasza dłoń nadal jest brudna dodajemy dwie łyżki mąki. Wyrabiamy aż dłoń będzie czysta. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia Gdy podwoi swoją objętość wykładamy na blat oprószony mąką i rozklepujemy na placek grubości 1 cm. Za pomoca radełka wykrawamy kwadraty, prostokąty co tam kto chce. Przykrywamy ręcznikiem i zostawiamy do wyrośnięcia. Wrzucamy na gorący tłuszcz i przykrywamy pokrywką., obracamy i dosmażamy z drugiej strony już bez przykrycia. Budyń gotujemy według przepisu na mniejszej ilości mleka. Studzimy. Masło ucieramy z niewielką ilością pudru do białości,następnie dodajemy po łyżce budyniu a na końcu alkohol. I wtedy sprawdzamy słodkość. Prawie zimne pączki napełniamy kremem i oprószamy pudrem
zbysiowa
Ela Dz
zbysiowa
Pomysłowym , bardziej :P
Mniam1
Ela Dz