Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Kwadratowe ziemniaczane pączki z kremem

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Drożdżowe wypieki potrafią nam się odwdzięczyć za cierpliwość i serce włożone w ich przygotowanie. Takie dopieszczone wyrastają nad podziw i długo zachowują świeżość.

Kwadratowe ziemniaczane pączki z kremem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kwadratowe ziemniaczane pączki z kremem

 

  • 0,5 kg gotowanych ziemniaków
  • 0,5 kg mąki
  • 2 jajka
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki skórki otartej z pomarańczy
  • 80 g masła
  • 2 łyżki oleju
  • 50 g drożdży
  • 50 g cukru
  • 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżki octu lub spirytusu
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia
  • Oraz:budyń – jasny
  • 1,5 szklanki mleka
  • kostka masła
  • cukier do smaku
  • 50 mil adwokata lub czystej wódki
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Kwadratowe ziemniaczane pączki z kremem
Ziemniaki przeciskamy przez praskę, mąkę z proszkiem przesiewamy na ziemniaki i mieszamy razem. Do ciepłego mleka dodajemy łyżkę cukru, drożdże i dwie łyżki mąki, odstawiamy do wyrośnięcia. Robimy dołek, wbijamy jajka, wlewamy olej, rozpuszczone masło i resztę składników. Na koniec wlewamy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto. Robimy to energicznie i długo, jeśli po 15 min nasza dłoń nadal jest brudna dodajemy dwie łyżki mąki. Wyrabiamy aż dłoń będzie czysta. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia Gdy podwoi swoją objętość wykładamy na blat oprószony mąką i rozklepujemy na placek grubości 1 cm. Za pomoca radełka wykrawamy kwadraty, prostokąty co tam kto chce. Przykrywamy ręcznikiem i zostawiamy do wyrośnięcia. Wrzucamy na gorący tłuszcz i przykrywamy pokrywką., obracamy i dosmażamy z drugiej strony już bez przykrycia. Budyń gotujemy według przepisu na mniejszej ilości mleka. Studzimy. Masło ucieramy z niewielką ilością pudru do białości,następnie dodajemy po łyżce budyniu a na końcu alkohol. I wtedy sprawdzamy słodkość. Prawie zimne pączki napełniamy kremem i oprószamy pudrem
Kwadratowe ziemniaczane pączki z kremem
Ziemniaki przegniatamy przez praskę tak jak na kopytka
Kwadratowe ziemniaczane pączki z kremem
Dobrze wyrobione ciasto przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia
Kwadratowe ziemniaczane pączki z kremem
Gdy ciasto podwoi swoją objętość rozklepujemy na placek i wykrawamy czworokąty
Kwadratowe ziemniaczane pączki z kremem
Pierwszą stronę pączków smażymy pod przykryciem, wysoka temp pozwala im lepiej wyrosnąć