Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Kremówka/napoleonka z kremem budyniowo-śmietanowym

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Napoleonka czy kremówka? W każdym regionie Polski mówi się inaczej - kwestia sporna. Moja wersja kremu zamiast masła zawiera śmietankę, dzięki czemu jest bardziej lżejsza i również obłędnie pyyyszna!

Kremówka/napoleonka z kremem budyniowo-śmietanowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kremówka/napoleonka z kremem budyniowo-śmietanowym

 

  • 1 porcja gotowego ciasta francuskiego (400-450g)

Masa:

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Kremówka/napoleonka z kremem budyniowo-śmietanowym
Ciasto: Płat ciasta francuskiego podzielić na połowę i umieścić na dwóch formach. Jedną z części ciasta pokroić na mniej więcej 12 kwadratów/prostokątów.

Całość piec 12-15 minut w rozgrzanym piekarniku - w temperaturze 200 stopni i pozostawić do ostygnięcia. Masa: Żółtka z obiema mąkami dokładnie wymieszać w szklance mleka.

Pozostałe mleko zagotować z dodatkiem cukru i przekrojoną laską wanilii. Gdy mleko zaczynie się gotować - należy wyciągnąć wanilię i wlać masę mleczno-mączno-jajeczną.

Całość zagotować - nie przerywając energicznego mieszania. Gęsty budyń ostudzić, a następnie zmiksować - aby był gładki i puszysty. Uprzednio schłodzoną śmietankę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z budyniem.

Całość: Krem budyniowo-śmietanowy rozsmarować na niepokrojonym płacie ciasta, a na jego wierzchu obok siebie ułożyć mniejsze, upieczone kawałki.

Całość wstawić do lodówki - minimum na 2-3 h. Przed podaniem kremówki/napoleonki posypać cukrem pudrem.
Kremówka/napoleonka z kremem budyniowo-śmietanowym
Zamiast ubitej kremóki można użyć masła.