Sposób przygotowania:
Kremówka/napoleonka z kremem budyniowo-śmietanowym
Ciasto: Płat ciasta francuskiego podzielić na połowę i umieścić na dwóch formach. Jedną z części ciasta pokroić na mniej więcej 12 kwadratów/prostokątów.
Całość piec 12-15 minut w rozgrzanym piekarniku - w temperaturze 200 stopni i pozostawić do ostygnięcia. Masa: Żółtka z obiema mąkami dokładnie wymieszać w szklance mleka.
Pozostałe mleko zagotować z dodatkiem cukru i przekrojoną laską wanilii. Gdy mleko zaczynie się gotować - należy wyciągnąć wanilię i wlać masę mleczno-mączno-jajeczną.
Całość zagotować - nie przerywając energicznego mieszania. Gęsty budyń ostudzić, a następnie zmiksować - aby był gładki i puszysty. Uprzednio schłodzoną śmietankę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z budyniem.
Całość: Krem budyniowo-śmietanowy rozsmarować na niepokrojonym płacie ciasta, a na jego wierzchu obok siebie ułożyć mniejsze, upieczone kawałki.
Całość wstawić do lodówki - minimum na 2-3 h. Przed podaniem kremówki/napoleonki posypać cukrem pudrem.
Całość piec 12-15 minut w rozgrzanym piekarniku - w temperaturze 200 stopni i pozostawić do ostygnięcia. Masa: Żółtka z obiema mąkami dokładnie wymieszać w szklance mleka.
Pozostałe mleko zagotować z dodatkiem cukru i przekrojoną laską wanilii. Gdy mleko zaczynie się gotować - należy wyciągnąć wanilię i wlać masę mleczno-mączno-jajeczną.
Całość zagotować - nie przerywając energicznego mieszania. Gęsty budyń ostudzić, a następnie zmiksować - aby był gładki i puszysty. Uprzednio schłodzoną śmietankę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z budyniem.
Całość: Krem budyniowo-śmietanowy rozsmarować na niepokrojonym płacie ciasta, a na jego wierzchu obok siebie ułożyć mniejsze, upieczone kawałki.
Całość wstawić do lodówki - minimum na 2-3 h. Przed podaniem kremówki/napoleonki posypać cukrem pudrem.
gusia1000
robaczek
lukrowanepierniczki
skuter5