Sposób przygotowania:
Pączki z budyniemETAP 1:
Proszek budyniowy, cukier z wanilią, mąkę i żółtko wymieszać w 200 ml zimnego mleka. Resztę mleka zagotować, połączyć z mieszanką budyniową, mieszając ugotować budyń, szczelnie przykryć, ostudzić.
ETAP 2:
Drożdże rozpuścić z 1 łyżką cukru, 1/3 szkl ciepłego mleka, dodać 2 łyżki mąki, zamieszać, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce.
ETAP 3:
Jajko z cukrem, żółtkami i cukrem z wanilią zmiksować na puszystą masę.
Masło roztopić, ostudzić.
ETAP 4:
Do miski przesiać mąkę, wymieszać z solą, dodać rozczyn, masę jajeczną, pozostałe ciepłe mleko, spirytus. Wyrabiać dodając stopniowo rozpuszczone masło. Gdy ciasto będzie odchodziło od ścianek miski, przykryć ściereczką, odstawić na 30-40 minut.
Następnie rozwałkować na grubość 1,5 cm na posypanej mąką stolnicy, szklanką wyciąć krążki, włożyć porcję zimnego budyniu. Przykryć drugim krążkiem ciasta, dokładnie zlepić boki, ułożyć na posypanej mąką ściereczce lub desce, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na pół godziny.
Wyrośnięte pączki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Lukier
Cukier puder z białkiem i sokiem z cytryny utrzeć do białości. Polukrować zimne pączki i ozdobnie polać polewą czekoladową.
SylaUla
biedroneczki
lukrowanepierniczki