Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Pączki z budyniem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pączki z waniliowym budyniem są popularne i smakują o każdej porze roku, nie tylko w karnawale. Polecam.

Pączki z budyniem

Składniki:

Pączki z budyniem

ciasto

Dodatkwo

  • 1 budyń waniliowy z cukrem
  • 2 szkl mleka
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mąki tortowej
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 1 gotowa polewa czekoladowa
  • olej do smażenia

Lukier

  • 1,5 szkl cukru pudru
  • 1 białko
  • 3 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Pączki z budyniem

ETAP 1:

Pączki z budyniem
Z proszku budyniowego i pozostalych składników ugotować budyń

Proszek budyniowy, cukier z wanilią, mąkę i żółtko wymieszać w 200 ml zimnego mleka. Resztę mleka zagotować, połączyć z mieszanką budyniową, mieszając ugotować budyń, szczelnie przykryć, ostudzić.

ETAP 2:

Pączki z budyniem
Z drożdży, cukru, mleka i 2 łyżek mąki zrobić rozczyn

Drożdże rozpuścić z 1 łyżką cukru, 1/3 szkl ciepłego mleka, dodać 2 łyżki mąki, zamieszać, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce.

ETAP 3:

Pączki z budyniem
Żółtka, cukier i całe jajko dokładnie zmiksować

Jajko z cukrem, żółtkami i cukrem z wanilią zmiksować na puszystą masę.
Masło roztopić, ostudzić.

ETAP 4:

Pączki z budyniem
Tak przygotowane ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia

Do miski przesiać mąkę, wymieszać z solą, dodać rozczyn, masę jajeczną, pozostałe ciepłe mleko, spirytus. Wyrabiać dodając stopniowo rozpuszczone masło. Gdy ciasto będzie odchodziło od ścianek miski, przykryć ściereczką, odstawić na 30-40 minut.

Następnie rozwałkować na grubość 1,5 cm na posypanej mąką stolnicy, szklanką wyciąć krążki, włożyć porcję zimnego budyniu. Przykryć drugim krążkiem ciasta, dokładnie zlepić boki, ułożyć na posypanej mąką ściereczce lub desce, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na pół godziny.

Wyrośnięte pączki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Lukier

Pączki z budyniem

Cukier puder z białkiem i sokiem z cytryny utrzeć do białości. Polukrować zimne pączki i ozdobnie polać polewą czekoladową.