Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 841]

Pączki z ciasta drożdżowego parzonego smażone

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mięciutkie i puszyste pączki z ciasta parzonego, najlepsze jeszcze cieplutkie, ale są smaczne też na drugi dzień.

Pączki z ciasta drożdżowego parzonego smażone Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pączki z ciasta drożdżowego parzonego smażone

 

Sposób przygotowania:

Pączki z ciasta drożdżowego parzonego smażone

ETAP 1:

Pączki z ciasta drożdżowego parzonego smażone
Do zaparzonego ciasta dodać ubite jajka, zaczyn, ekstrakt i spirytus.

Świeże drożdże rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłego, ale nie gorącego mleka i odstawić na około 10 min.
Żółtka i jajko ucierać z cukrem, tak długo, aż masa zwiększy swoją objętość i stanie się prawie biała.
Resztę mleka zagotować i wlać do 2 szklanek przesianej mąki. Zmiksować mikserem, aż wszystko się połączy i do ciepłego ciasta wlać ubite jajka, a następnie zaczyn, ekstrakt waniliowy oraz spirytus.

ETAP 2:

Pączki z ciasta drożdżowego parzonego smażone
Ciasto odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość.

Wsypać resztę mąki (1 szklanka) i zagnieść ciasto wlewając rozpuszczone, przestudzone masło. Wyrobić, aż cały tłuszcz się wchłonie. Ciasto będzie dość luźne, ale takie ma być. Odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.

ETAP 3:

Pączki z ciasta drożdżowego parzonego smażone
Ciasto rozwałkować i wycinać z niego krążki.

Wyrośnięte ciasto przegnieść i przełożyć na stolnicę oprószoną sporą ilością mąki. Rozwałkować podsypując mąką na grubość ok 8 mm. Wyciąć krążki i na każdy nakładać porcję konfitury.

ETAP 4:

Pączki z ciasta drożdżowego parzonego smażone
Sklejone pączki przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Sklejać jak bułeczki i odkładać w ciepłe miejsce łączeniem do dołu. Gotowe przykryć ściereczką bawełnianą do wyrośnięcia.

ETAP 5:

Pączki z ciasta drożdżowego parzonego smażone
Pączki smażyć z dwóch stron na rozgrzanym oleju.

Ciasto jest luźne, dlatego trzeba podsypać mąką, ale tylko tyle, aby się nie kleiło. Dobrze wyrośnięte pączki smażyć na tłuszczu rozgrzanym do 180 *C z dwóch stron. Można też wrzucić plasterek ziemniaka i jeżeli się zrumieni wtedy zaczynamy smażyć pączki. Usmażone wykładać na ręcznik papierowy, a po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem. Smacznego :)