djkatee

djkatee

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Pączki z czekoladą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Fajnie smakują również z dżemem, ale ja zdecydowanie wolę czekoladę :)

Pączki z czekoladą

Składniki:

Pączki z czekoladą

 

  • 1 kg mąki,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 10 dag drożdży,
  • 2 szklanki mleka letniego,
  • 8 żółtek,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 20 ml wódki czystej,
  • czekolada mleczna lub deserowa,
  • do posypania cukier puder

 

Sposób przygotowania:

Pączki z czekoladą
Drożdże mieszamy z letnim mlekiem (ok 1 szkl) i łyżką mąki. Czekamy aż wyrosną. Żółtka ucieramy z cukrem. Po wyrośnięciu drożdże dodajemy do mąki, dodajemy również utarte żółtka z cukrem, olej, wódkę i resztę mleka. Z podanych składników wyrabiamy ciasto i odstawiamy aż wyrośnie. Z takie masy wykrawamy szklanką (obsypać jej brzegi mąką) kółka, w które wkładamy pół kostki czekolady i formujemy z niej pączki. Smażymy w głębokim tłuszczu. Pączki można na koniec posypać cukrem pudrem.