Agnieszka 72

Agnieszka 72

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

SUPERPRZEPIS

Pączki z dodatkiem ziemniaków

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 100
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis jest mój od wielu lat lecz przyjaciółka podpowiedziała abym dodała gotowane ziemniaki będą wtedy o bardziej smaczniejsze i prawda nie myliła się.

Pączki z dodatkiem ziemniaków

Składniki:

Pączki z dodatkiem ziemniaków

ciasto drożdżowe

  • 125 g obranych ziemniaków - 3 małe sztuki,
  • 3 jajka wielkość M,
  • 0,5 szklanki cukru kryształ ( szklanka pojemność 210 ml ),
  • 50 g drożdży ( pół kostki 100 g ),
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka ( nie gorące ),
  • 3,5 szklanki mąki tortowej,
  • 1 łyżka octu,
  • 0,5 kostki margaryny tortowa.

 

  • dodatkowo :
  • 1 litr oleju ( w zależności od wielkości garnka ).
  • 1 słoik dowolnego dżemu ( u mnie swojski z malin ),
  • cukier puder do obsypania pączków lub lukier.

Sposób przygotowania:

Pączki z dodatkiem ziemniaków

ciasto drożdżowe

Pączki z dodatkiem ziemniaków.

Na początek przygotowujemy rozczyn z drożdży, ciepłego mleka, jednej łyżki cukru oraz mąki. Wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu aby zaczęły pracować. Mi wyrośnięcie drożdży zajęło niecałe dziesięć minut.
Dobre świeże drożdże powinny ładnie urosnąć, moje były mrożone z zamrażarki wyjęłam dzień wcześniej i również pięknie wyrosły, najważniejsze to dodanie ciepłego mleka nie może być prosto z lodówki.

ciasto drożdżowe.

Pączki z dodatkiem ziemniaków.

W czasie gdy drożdże sobie na spokojnie rosną, ugotować obrane już ziemniaki nie solić ich, ugotowane ziemniaki odlać z wody i jeszcze gorące rozgnieść widelcem odstawić do wystygnięcia. Do miski wysokiej w której będziemy robić ciasto przesiać mąkę ( to bardzo ważne ponieważ ciasto będzie bardziej pulchne ). Wbić całe jajka, wlać ocet ( dodając octu lub alkohol ciasto nie wchłania dużo oleju ), dodać również wyrośnięte drożdże, cukier wsypać ( bardzo ważne aby cukru nie dawać za dużo bo pączki szybciej się rumienią ), dodać ostygnięte ziemniaki. Całość wyrobić do połączenia się składników.

ciasto drożdżowe.

Pączki z dodatkiem ziemniaków.

Gdy już mamy wyrobione ciasto które nie klei się już do miski, wtedy roztopić margarynę. Roztopioną margarynę wlewać partiami na ciasto i wyrabiać tak długo aż ciasto wchłonie całą dodaną margarynę. Ciasto wychodzi bardzo elastyczne i mięciutkie. Wyrobione pod spodem podsypać niewielką ilością mąki i pozostawić do wyrośnięcia oraz podwojenia zawartości w ciepłe miejsce ( mojemu zajęło wyrastanie zaledwie trzydzieści minut ).

ciasto drożdżowe

Pączki z dodatkiem ziemniaków.

Jak już ciasto podwoiło swoją objętość, przełożyć je na stolnicę wysypaną mąką i za pomocą rąk rozciągnąć je na grubość mniej więcej dwóch centymetrów, wtedy nie trzeba wałkować. Ciasto podczas rozciągania cały czas pracuje i rośnie widoczne jest to gołym okiem.

ciasto drożdżowe.

Pączki z dodatkiem ziemniaków.

Rozciągnięte przygotowane ciasto posypać z wierzchu delikatnie mąką. Przygotować szklankę o średnicy siedmiu centymetrów, taką szklanką wycinać kółeczka, tak potraktować ciasto do końca. Skrawki które pozostaną lekko ze sobą połączyć, również rozciągnąć i wycinać lub jeśli komuś nie chce się tak bawić, można takie skrawki same usmażyć na koniec smażenia pączków.

ciasto drożdżowe.

Pączki z dodatkiem ziemniaków.

Gdy mamy już wycięte wszystkie kółeczka, do ręki brać jedno kółeczko lekko je rozciągnąć nałożyć pół łyżeczki dowolnej marmolady lub dżemu. Następnie sklejać formując pieróg, a następnie formując sakiewkę i dokładnie skleić sakiewkę aby nie było dziur. Oczywiście sklejanie należy do waszego wyboru ja podałam mój myślę że jest prosty i łatwy.

ciasto drożdżowe.

Pączki z dodatkiem ziemniaków.

Tak przygotowane ciasto na pączki z dżemem lub powidłami układać na papierze do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia. Powiem wam że dobrze wyrobione wcześniej ciasto to od razu widać że ciasto pączkowe rośnie w oczach już w czasie sklejania jest to wyczuwalne. W czasie gdy pączusie sobie rosną do garnka wlać olej litr lub więcej w zależności od wielkości garnka mój miał średnicę dwadzieścia dwa centymetry.

ciasto drożdżowe.

Pączki z dodatkiem ziemniaków.

Jak olej jest rozgrzany mniej więcej do 170 stopni, a paczusie podrosły. Wtedy na rozgrzany olej wkładać pączki sklejonym do spodu garnka, mi wchodziło po osiem sztuk ( moje same się przekręcały bez użycia mojej pomocy ). Na gazie z małym palnikiem smażyć pączki na średnim ogniu małego palnika, pączki powinny smażyć się na jak najmniejszym ogniu aby się nie spaliły i nie były surowe w środku. Tak smażyć do uzyskania koloru jaki chcemy my chcieliśmy trochę bardziej brązowe. Usmażone układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.

ciasto drożdżowe.

Pączki z dodatkiem ziemniaków.

Usmażone i ostudzone pączki ułożyć w dowolnym talerzu lub salaterce. Można posypać cukrem pudrem lub polukrować ( wstyd się przyznać ale ja nie cierpię lukru ). Dlatego moje są posypane cukrem pudrem. Myślę że ten przepis również idealnie nada się na pączki pieczone w piekarniku.

Z podanych składników wyszło mi trzydzieści siedem pączków.

ciasto drożdżowe.

Pączki z dodatkiem ziemniaków.

Myślę że takie swojskie pączki są idealne na święto pączka czyli Tłusty Czwartek. Są bardzo mięciutkie i delikatne, rozpływają się w ustach. Choć się odchudzam bo muszę ze względów zdrowotnych to takim pączkiem nie pogardzę. Jak to mówią niech ten jeden raz w roku pójdzie na w cycki. Z całym sercem serdecznie polecam są prze ze mnie sprawdzone i wyszły naprawdę bombowe. Myślę że na jutro również będą mięciutkie dzięki dodanych ziemniaków. Aha zapomniałabym ziemniaków w cieście w ogóle się nie wyczuwa.