Sposób przygotowania:
Domowe pączki z konfiturą z róży
Mleko podgrzewamy na małym ogniu, po czym dodajemy pokruszone drożdże, odrobinę cukru pudru i łyżeczkę mąki. Robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, np. obok kalafiora. Po wyrośnięciu dodajemy żółtka, cukier puder, cukier waniliowy, sól i mąkę i wyrabiamy ciastko - aż do momentu powstania pęcherzyków powietrza. Dodajemy 1/4 kostki roztopionego masła i wyrabiamy. Ponownie odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Gdy podwoi ono swoją objętość, zaczynamy wyrabianie na stolnicy. Ciasto wałkujemy na okrągły placek, nakładamy porcjami konfiturę, przykrywany ciastek i wykrawany szklanką pączki. Smażymy na mocno nagrzanym smalcu lub oleju, aż nabiorą złotego koloru. Po usmażeniu i wystudzeniu pączków posypujemy je cukrem pudrem.