światzpiernika

światzpiernika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Domowe pączki z konfiturą z róży

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Tłusty Czwartek coraz bliżej, czas pomyśleć o pączkach.

Domowe pączki z konfiturą z róży

Składniki:

Domowe pączki z konfiturą z róży

 

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 1/4 kostki masła
  • szklanka mleka
  • 4 dag. drożdży
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • konfitura z róży (można zastąpić ją powidłem śliwkowym)
  • 1 kg smalcu do pieczenia pączków lub litr oleju

Sposób przygotowania:

Domowe pączki z konfiturą z róży
Mleko podgrzewamy na małym ogniu, po czym dodajemy pokruszone drożdże, odrobinę cukru pudru i łyżeczkę mąki. Robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, np. obok kalafiora. Po wyrośnięciu dodajemy żółtka, cukier puder, cukier waniliowy, sól i mąkę i wyrabiamy ciastko - aż do momentu powstania pęcherzyków powietrza. Dodajemy 1/4 kostki roztopionego masła i wyrabiamy. Ponownie odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Gdy podwoi ono swoją objętość, zaczynamy wyrabianie na stolnicy. Ciasto wałkujemy na okrągły placek, nakładamy porcjami konfiturę, przykrywany ciastek i wykrawany szklanką pączki. Smażymy na mocno nagrzanym smalcu lub oleju, aż nabiorą złotego koloru. Po usmażeniu i wystudzeniu pączków posypujemy je cukrem pudrem.

Tagi:

pączki