Sposób przygotowania:
Pączki z powidłami wg GosiETAP 1:
Rozczyn: Do garnuszka (małego) wlewamy ciepłe mleko i dodajemy do niego cukier, drożdże oraz mąkę. Dokładnie mieszamy, aż drożdże rozpuszczą się. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
Ciasto: Margarynę topimy i studzimy. Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy cukier, ciepłe mleko, jajka, żółtka oraz wyrośnięty rozczyn. Wszystko razem dokładnie zagniatamy - wyrabiamy. Na koniec wlewamy roztopiony tłuszcz. Jeszcze raz przez chwilę wyrabiamy ciasto.
ETAP 2:
Następnie ciasto odstawiamy do wyrośnięcia (posypujemy wierzch delikatnie mąką) na ok. 1,5 godziny.
ETAP 3:
Po wyrośnięciu z ciasta robimy kulki - nakładając do środka powidła. Jeszcze chwilę zostawiamy do wyrośnięcia. (ok. 20 minut)
ETAP 4:
Pączki smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
ETAP 5:
Zimne lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.