gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Pączki z powidłami wg Gosi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Tak przygotowane pączki zrobiłam na "Tłusty czwartek" - polecam są pyszne. Smakowały całej mojej rodzinie.

Pączki z powidłami wg Gosi

Składniki:

Pączki z powidłami wg Gosi

Rozczyn drożdżowy

Ciasto

Sposób przygotowania:

Pączki z powidłami wg Gosi

ETAP 1:

Pączki z powidłami wg Gosi
Przygotowujemy rozczyn oraz składniki na ciasto przekładamy do miski.

Rozczyn: Do garnuszka (małego) wlewamy ciepłe mleko i dodajemy do niego cukier, drożdże oraz mąkę. Dokładnie mieszamy, aż drożdże rozpuszczą się. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
Ciasto: Margarynę topimy i studzimy. Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy cukier, ciepłe mleko, jajka, żółtka oraz wyrośnięty rozczyn. Wszystko razem dokładnie zagniatamy - wyrabiamy. Na koniec wlewamy roztopiony tłuszcz. Jeszcze raz przez chwilę wyrabiamy ciasto.

ETAP 2:

Pączki z powidłami wg Gosi
Wyrobione ciasto, posypujemy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia.

Następnie ciasto odstawiamy do wyrośnięcia (posypujemy wierzch delikatnie mąką) na ok. 1,5 godziny.

ETAP 3:

Pączki z powidłami wg Gosi
Z ciasta formujemy kulki, wkładając do środka powidła.

Po wyrośnięciu z ciasta robimy kulki - nakładając do środka powidła. Jeszcze chwilę zostawiamy do wyrośnięcia. (ok. 20 minut)

ETAP 4:

Pączki z powidłami wg Gosi
Pączki smażymy w garnku lub frytkownicy na oleju.

Pączki smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

ETAP 5:

Pączki z powidłami wg Gosi
Zimne pączki posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.

Zimne lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.