Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1411]

Pączki (babcine)

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Przepis "skradłam" od mojej babci. Pączki za każdym razem smakują rewelacyjnie i są długo świeże. Ciasto jest delikatne i puszyste.

Pączki (babcine) Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pączki (babcine)

 

Dodatkowo:

  • dżem/konfitura
  • olej/smalec do smażenia
  • 1/2 kieliszka octu

Sposób przygotowania:

Pączki (babcine)
Mąkę przesiać do dużej miski i zrobić dołek, w który wkruszyć drożdże i wsypać cukier. Następnie całość należy zalać ciepłym mlekiem, przykryć lnianą szmatką i odstawić do podrośnięcia. Później dodać żółtka, roztopione masło oraz spirytus - dzięki niemu ciasto nie będzie chłonęło tłuszczu. Ciasto porządnie wyrobić i ponownie zostawić pod przykryciem w celu podwojenia swojej objętości.

Z wyrośniętego ciasta formować pączki i nadziewać je dżemem/konfiturą. (Nadzienie nie może być zbyt twarde aby nie przebijało ciasta podczas smażenia.) Uformowane pączki zostawić na około 2-0 minut, aby stały się lekko puszyste, ale nie przerośnięte.

Pączki wrzucać (ta stroną, która była na górze podczas podrastania) na głęboki i rozgrzany (max 180 stopni) tłuszcz z dodatkiem octu (pączki nie będą pękały).

Smażyć z obu stron na rumiano. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym.

Posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Pączki (babcine)
Alkohol sprawi, że pączki nie będą chłonęły dużej ilości tłuszczu.
Pączki (babcine)
Można posypac cukrem pudrem, ozdobić lukrem lub dowolną polewą.