Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Pączki z bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszne pączki z bitą śmietaną, polane polewą kakaową, idealna przekąska na tłusty czwartek. Polecam gorąco!

Pączki z bitą śmietaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pączki z bitą śmietaną

 

  • Ciasto:
  • 1,5 szkl mleka
  • 3 dag świeżych drożdży
  • 1 op cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • około 70-80 dag mąki
  • 5 dag margaryny
  • 1,5 łyżki spirytusu
  • Bita śmietana:
  • 1 szkl śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Polewa:
  • 2 łyżki margaryny
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki cukru
  • wiórki kokosowe do posypania

Sposób przygotowania:

Pączki z bitą śmietaną
Mleko podgrzewamy. Dodajemy pokruszone drożdże, cukry, sól oraz jajko i żółtka. Dokładnie mieszamy. Następnie wsypujemy po troszeczku mąki, wlewamy rozpuszczoną i przestudzoną margarynę oraz spirytus. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Powinno być gęste i powinny pojawić się pęcherze. Ciasto oprószamy mąką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Następnie ciasto wykładamy na stolnicę, lekko wałkujemy. Szeroką szklanką wykrawamy w cieście krążki. Smażymy na rozgrzanym oleju. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Pączki przekrawamy na pół. Śmietanę przekładamy do szprycy i przekładamy nią pączki. Z margaryny, kakao, cukru i wody gotujemy polewę, którą polewamy pączki. Gotowe pączki oprószamy wiórkami kokosowymi.
Pączki z bitą śmietaną
Mleko podgrzewamy. Dodajemy pokruszone drożdże, cukry, sól oraz jajko i żółtka. Dokładnie mieszamy. Następnie wsypujemy po troszeczku mąki, wlewamy rozpuszczoną i przestudzoną margarynę oraz spirytus. Dokładnie wyrabiamy ciasto.
Pączki z bitą śmietaną
Ciasto oprószamy mąką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Następnie ciasto wykładamy na stolnicę, lekko wałkujemy. Szeroką szklanką wykrawamy w cieście krążki.
Pączki z bitą śmietaną
Pączki smażymy z dwóch stron na rozgrzanym oleju.
Pączki z bitą śmietaną
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Pączki przekrawamy na pół. Śmietanę przekładamy do szprycy i przekładamy nią pączki.