Sposób przygotowania:
Pączki z marmoladą
Drożdże rozprowadzamy w szklance ciepłego mleka. Dodajemy łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem.
Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę. Dodajemy utarte żółtka, drożdże, spirytus i aromat. Wyrabiamy ciasto. Stopniowo dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło, cały czas wyrabiając do momentu, aż ciasto będzie elastyczne i będzie odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia.
Formujemy z ciasta pączki, do środka kładziemy marmoladę. Smażymy je na rozgrzanym, głębokim oleju przez kilka minut, do momentu, aż się zrumienią. Uważamy, aby się nie przypaliły i w razie czego zmniejszamy moc palnika.
Sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy są już gotowe. Zdejmujemy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gotowe pączki posypujemy cukrem pudrem.
Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę. Dodajemy utarte żółtka, drożdże, spirytus i aromat. Wyrabiamy ciasto. Stopniowo dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło, cały czas wyrabiając do momentu, aż ciasto będzie elastyczne i będzie odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia.
Formujemy z ciasta pączki, do środka kładziemy marmoladę. Smażymy je na rozgrzanym, głębokim oleju przez kilka minut, do momentu, aż się zrumienią. Uważamy, aby się nie przypaliły i w razie czego zmniejszamy moc palnika.
Sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy są już gotowe. Zdejmujemy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gotowe pączki posypujemy cukrem pudrem.