akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Tradycyjne pączki z marmoladą lub budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Przepis znaleziony gdzieś w internecie. Pączki są bardzo puszyste, delikatne i smaczne. Nadziane marmoladą, lub budyniem (jak to woli) Polecam!

Tradycyjne pączki z marmoladą lub budyniem

Składniki:

Tradycyjne pączki z marmoladą lub budyniem

 

 

  • Dodatkowo:
  • marmolada/ ugotowany i ostudzony budyń

 

  • Lukier:
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 2-3 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Tradycyjne pączki z marmoladą lub budyniem
1. Ciasto: Wszystkie składniki ze sobą wymieszać, wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego ciasta. Pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia (około 2 godziny) 2. Po tym czasie rozwałkować na gr. 1 cm. Za pomocą szklanki wykrawać kółka. Pozostawić na 20-30 minut do podwojenia objętości. 3. Olej rozgrzać w głębokim garnku do 175st.C. Smażyć pączki z każdej strony do zbrązowienia. Odsączyć na papierowym ręczniku, lekko przestudzić. 4. Pączki nadziewać za pomocą szprycy cukierniczej marmoladą, lub budyniem. Posypać cukrem pudrem, lub zamoczyć w lukrze (cukier puder i wodę wymieszać ze sobą). Smacznego!