Sposób przygotowania:
Pączki z marmoladą na tłusty czwartek
Świeże drożdże rozetrzyj w miseczce z łyżeczką cukru, dodaj 1 łyżkę mąki i 3 łyżki ciepłego mleka. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Żółtka zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiej do sporej miski, dodaj masę żółtkową i wyrośnięty rozczyn. Dodaj ciepłe mleko, roztopione i przestudzone masło, spirytus oraz szczyptę soli. Bardzo starannie wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Miskę nakryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, formuj pączki, wkładając do nich łyżeczką trochę marmolady. Uformowane pączki układaj w odstępach na oprószonej mąką stolnicy. Nakryj lniana ściereczką i poczekaj, około pól godziny, aż podrosną.
Gdy pączki podwoją swoją objętość smaż w głębokim rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Usmażone układaj na ręczniku papierowym. Gdy ostygną posyp cukrem pudrem.
Żółtka zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiej do sporej miski, dodaj masę żółtkową i wyrośnięty rozczyn. Dodaj ciepłe mleko, roztopione i przestudzone masło, spirytus oraz szczyptę soli. Bardzo starannie wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Miskę nakryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, formuj pączki, wkładając do nich łyżeczką trochę marmolady. Uformowane pączki układaj w odstępach na oprószonej mąką stolnicy. Nakryj lniana ściereczką i poczekaj, około pól godziny, aż podrosną.
Gdy pączki podwoją swoją objętość smaż w głębokim rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Usmażone układaj na ręczniku papierowym. Gdy ostygną posyp cukrem pudrem.
cherry
olmanka
anemon
Wyjdą, jestem pewna, polecam.