SUPERPRZEPIS

Pączki z marmoladą na tłusty czwartek

  • 3
  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Pączki z marmoladą na tłusty czwartek Więcej zdjęć (2)

Bez tych pączków nie wyobrażam sobie tłustego czwartku.

Składniki:

Pączki z marmoladą na tłusty czwartek

 

  • mąka - 500 g
  • żółtka - 4 szt.
  • masło - 60 g
  • cukier - 0.5 szk.
  • mleko - 240 ml
  • drożdże świeże - 20 g
  • spirytus - 2 łyżki
  • sól - 1 szczypta
  • DODATKOWO:
  • marmolada - 50 g
  • cukier puder - 2 łyżki
  • olej do smażenia - 1 litr

 

Sposób przygotowania:

Pączki z marmoladą na tłusty czwartek
Świeże drożdże rozetrzyj w miseczce z łyżeczką cukru, dodaj 1 łyżkę mąki i 3 łyżki ciepłego mleka. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Żółtka zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiej do sporej miski, dodaj masę żółtkową i wyrośnięty rozczyn. Dodaj ciepłe mleko, roztopione i przestudzone masło, spirytus oraz szczyptę soli. Bardzo starannie wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Miskę nakryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, formuj pączki, wkładając do nich łyżeczką trochę marmolady. Uformowane pączki układaj w odstępach na oprószonej mąką stolnicy. Nakryj lniana ściereczką i poczekaj, około pól godziny, aż podrosną.
Gdy pączki podwoją swoją objętość smaż w głębokim rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Usmażone układaj na ręczniku papierowym. Gdy ostygną posyp cukrem pudrem.
Pączki z marmoladą na tłusty czwartek
Pączki z marmoladą na tłusty czwartek, przepis ze starego zeszytu.