Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy na pączki, chrusty, oponki

Pączki z marmoladą różaną Ilony

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Są przysmaki, o których w karnawale zapominać nie można. Należą do nich oczywiście pączki :)

Pączki z marmoladą różaną Ilony Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pączki z marmoladą różaną Ilony

 

  • 5 szklanek mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 5 żółtek
  • 1 jajko
  • 6 dag drożdży
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki mleka
  • 15 dag masła
  • 2 łyżki rumu
  • marmolada
  • cukier puder do posypania
  • około 1- 1,5 kg smalcu

Sposób przygotowania:

Pączki z marmoladą różaną Ilony
Mąkę przesiewamy do ogrzanej miski wraz z solą. Drożdże rozkruszamy naczynia, dodajemy 3 łyżki cukru i 3/4 szklanki mleka. Po wymieszaniu odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby wyrosły. Całe jajko i żółtka miksujemy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Masło lub margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy do temp. pokojowej. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, puch z jajek i dolewamy mleko wyrabiając sprężyste ciasto. W miarę potrzeby dodajemy więcej mąki. Gdy ciasto będzie odchodziło od dłoni dodajemy do niego najpierw rum, a po wyrobieniu masło. Gdy ciasto będzie jednolite odstawiamy je w ciepłe miejsce, w misce pod przykryciem. Powinno rosnąć około 60 minut.



Po upływie tego czasu odrywamy od ciasta niewielkie kulki, które rozpłaszczamy, układamy na nich po pół łyżeczki marmolady i zlepiamy w kształt kulek. Układamy je na stolicy i zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu, żeby wyrosły. Smalec rozpuszczamy w rondlu lub garnku. Na rozgrzany smalec wkładamy pączki zlepieniem w dół i przykrywamy pokrywką na około 1,5 minuty. Następnie przekręcamy patyczkiem lub widelcem pączki na drugą stronę i smażymy kolejne 1,5 minuty. Przy użyciu patyczka lub długiej wykałaczki sprawdzamy w garnku, czy pączki się usmażyły, nakłuwając je i sprawdzając, czy patyczek nie jest zabrudzony ciastem. Jeśli nie jest, wówczas wyjmujemy pączki na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć je z nadmiary tłuszczu. Usmażone pączki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :) * szklanka= 200 ml
Pączki z marmoladą różaną Ilony
Mąkę łączymy z rozczynem i puchem jajecznym
Pączki z marmoladą różaną Ilony
Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Pączki z marmoladą różaną Ilony
Pączki odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.
Pączki z marmoladą różaną Ilony
Pączki po wyrośnięciu smażymy na rozgrzanym smalcu.