Smak Monika

Smak Monika

Szef Kuchni
[Przepisów: 77]

Pączki z różą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pączki z różą, aromatyczne i doskonałe.

Pączki z różą

Składniki:

Pączki z różą

 

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 5 jaj
  • kostka masła
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 duża łyżka świeżych drożdży
  • 1 kropla olejku waniliowego
  • 2 łyżki cukier waniliowy
  • dżem z róży
  • kilo smalcu
  • lukier

 

Sposób przygotowania:

Pączki z różą
W małym rondelku podgrzewamy mleko, rozprowadzamy drożdże, cukier, mąkę. Składniki wymieszać, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu i przykryć ściereczką. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy żółtka utarte z cukrem, ubite białka, oraz wyrośnięty rozczyn z drożdży. Następnie wyrabiamy ciasto, dodając roztopione masło. Wyrabiamy ciasto do chwili wchłonięcia całego tłuszczu. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką, pozostawiamy do wyrośnięcia. Gotowe ciasto uformować w wałek i pokroić na 25 kawałków. Na rozwałkowane kawałki ciasta nałożyć dżem z róży, po 2 łyżki na każdy kawałek, uformować pączki, pozostawić do wyrośnięcia na kilka minut. W dużym rondelku roztapiamy smalec po czym smażymy pączki na złoty kolor z obu stron. Gotowe pączki wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na foremkę wyłożoną papierem. Po ostudzeniu wszystkie pączki polewamy lukrem. Świetnie smakują z kawą.