Sposób przygotowania:
Pączki z ziemniakami
Ugotowane ziemniaki zmielić lub przecisnąć przez praskę.Na ziemniaki kruszymy drożdże,dodajemy cukier,przesianą mąkę i jajka a następnie roztopione masło.Wyrobić gładkie ciasto.Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia ( ma podwoić swoją objętość). Gdy ciasto wyrośnie dłonie nacieramy olejem,odrywamy po kawałeczku,lekko spłaszczamy dłonią,dajemy marmoladę i zalepiamy pączki. Pączki układamy na deseczce lekko posypanej mąką,przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około 15 min do podrośnięcia. Wyrośnięte pączki smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron na rumiano.Wyjmujemy łyżką cedzakową na np.papierowy ręcznik w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.Przestudzone obficie posypujemy cukrem pudrem.