Sposób przygotowania:
Pączusie serowo-pomarańczowe.
Pomarańcze opłukać dokładnie w bieżącej wodzie oraz obrać nożykiem lub palcami, zależy od skórki. Wybrać łyżeczką miąższ i odłożyć na talerzu lub w misce. Mąkę odmierzyć i przesiać przez sito na stolnicę, dodać żółtka ,cukier,przemielony twaróg, miąższ pomarańczowy, ćwiartkę kostki margaryny, kieliszek wódki lub spirytusu. Wyrabiać i zagnieść ciasto w gładką kulę, odrywać z niej średnie kawałki i formować w dłoniach w małe pączki.Olej rozgrzać na patelni i na skwierczący kłaść łopatką pączki. Smażyć z obu stron na złoty kolor z ok.3-5 min. na średnim ogniu. Na płaskim talerzu rozłożyć arkusiki papierowego ręcznika i kłaść tam usmażone pączki. Przełożyć na półmisek i posypać cukrem pudrem przez sitko. Smażyć następne.