Sposób przygotowania:
Pączusie z patelniWykonanie pączusiów :
Do misy wsypujemy mąkę robimy w niej dołek.W szklance ciepłego mleka rozrabiamy drożdże z łyżeczką cukru. Wlewamy je do dołka w mące. Delikatnie mieszamy, powstaje zawiesina. Zostawiamy pod przykryciem na 15 minut do wyrośnięcia.
Zaczyn wyrósł. Dodajemy pozostałe składniki, cukier cukier waniliowy jajko i żółtka. Wlewamy wódkę i olej. Wyrabiamy ciasto koło 10 minut. Zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę pod ściereczką.
Ciasto wałkujemy tak na 2 cm i szklanką wykrawamy kółka. Zostawiamy je do wyrośnięcia na około 30 minut. Smażymy w głębokim oleju z dwóch stron. Studzimy na kratce . Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudem. Smacznego.
Megi-