lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Pączusie z patelni

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Większość z was robi pączki 1-2 razy do roku. Ja robię za każdym razem kiedy rodzina zapragnie, sąsiedzi lub przyjaciele. Dziś jest ku temu okazja, wpadają koleżanki na kawkę czyli babskie pogaduchy o wszystkim i o niczym.........

Pączusie z patelni Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Pączusie z patelni

Składniki na 20 pączusiów :

  • 500 g mąki pszennej 450
  • 100 g ksylitolu ( cukier lub cukier brzozowy)
  • 50 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 1 jajo
  • 3 łyżki oleju
  • cukier waniliowy 30 g
  • 50 ml wódki ( ewentualnie spirytus)
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Pączusie z patelni

Wykonanie pączusiów :

Do misy wsypujemy mąkę robimy w niej dołek.W szklance ciepłego mleka rozrabiamy drożdże z łyżeczką cukru. Wlewamy je do dołka w mące. Delikatnie mieszamy, powstaje zawiesina. Zostawiamy pod przykryciem na 15 minut do wyrośnięcia.

Zaczyn wyrósł. Dodajemy pozostałe składniki, cukier cukier waniliowy jajko i żółtka. Wlewamy wódkę i olej. Wyrabiamy ciasto koło 10 minut. Zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę pod ściereczką.

Ciasto wałkujemy tak na 2 cm i szklanką wykrawamy kółka. Zostawiamy je do wyrośnięcia na około 30 minut. Smażymy w głębokim oleju z dwóch stron. Studzimy na kratce . Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudem. Smacznego.

Pączusie z patelni
Do misy wsypujemy mąkę robimy w niej dołek.W szklance
Pączusie z patelni
Zaczyn wyrósł. Dodajemy pozostałe składniki,
Pączusie z patelni
Wyrabiamy ciasto koło 10 minut. Zostawiamy do wyrośnięcia
Pączusie z patelni
Szklanką wykrawamy kółka. Zostawiamy je do wyrośnięcia na około 30 minut.
Pączusie z patelni
Smażymy w głębokim oleju z dwóch stron .
Pączusie z patelni
Studzimy na kratce . Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudem . Smacznego