Sposób przygotowania:
Pączki sezamowe
Odsypujemy od razu 50 gram mąki- dodanie zależy od jakości mąki, ja tym razem dodałam niecałe 20 g dodatkowo, resztą posypywałam ciaso przed wałkowaniem/ rozciaganiem- restę mąki podgrzewamynp na przykrywając patelnie na której studzi sie nam sezam. Mąka ma być ciepła, ale nie gorąca. Sezam prażymy na suchej patelni, studzimy i miksujemy na sypko. Mleko lekko podgrzewamy. Drożdże rozdrabniamy, posypujemy cukrem i rozcieramy, a gdzy zrobią sie już płynne dodajemy łyżkę mąki ( odejmujemy z całości), dokłądnie ucieramy, żeby nie było grudek i dolewamy mleko. Ucieramy do połączenia sie skłądników. Przykrywamy folią spożywczą i czystą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut.Masło rozpuszczamy i studzimy. Do mąki dodajemy wszystkie składniki i wyrabiamy około 10 minut- tak długo, aż ciasto będzie odchodziło od ręki i zrobi się błyszczące. Przykrywamy folią i ściereczką w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Na stolnicę wysypujemy trochę mąki i wykładamy ciasto i wałkujemy lub rozciagamy, wykrawamy porcję szklanką, rozciągamy boki i nakładamy nutelle. Bardzo dokłanie zlepiamy boki. Gdy mamy już przygotowane wszystkie, przykrywamy je jeszcze na kolejne 20-30 minut. Olej rozgrzewamy. Olej jest odpowiedni gdy po wrzuceniu kawałka surowego ciasta ono od razu wypłynie do góry w otoczeniu bombelki:) Smażymy na rozgrzanym oleju, ale na małym ogniu. Pączki smażę obracając dwukrotnie. Usmażone przekładamy do odsączenia na serwetki papierowe lub ręczniki kuchenne. Na koniec posypujemy cukrem lub polewamy rozpuszczoną czekoladą.
![Pączki sezamowe Pączki sezamowe](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/paczki-sezamowe-333247.jpg)
![Pączki sezamowe Pączki sezamowe](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/paczki-sezamowe-333248.jpg)
![Pączki sezamowe Pączki sezamowe](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/paczki-sezamowe-333249.jpg)
![Pączki sezamowe Pączki sezamowe](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/paczki-sezamowe-333250.jpg)
marietta
Alex_M