julcia12437

julcia12437

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 155]

Pączki z budyniem i wiórkami kokosowymi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Smaczne pączusie z budyniem polane lukrem i posypane wiórkami kokosowymi ... Mniam :)

Pączki z budyniem i wiórkami kokosowymi Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pączki z budyniem i wiórkami kokosowymi

 

  • Składniki na 10 porcji:
  • 25 dag mąki
  • 1/2 budyń waniliowy
  • 2,5 dag drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • mała szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 żółtko od jajka
  • 1/4 cytryny
  • 1/2 łyżki spirytusu
  • 2,5 dag masła
  • 2,5 dag cukru
  • 1/2 l oleju
  • Lukier:
  • 5 dag cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżki wrzątku
  • + wiórki kokosowe do posypania

 

Sposób przygotowania:

Pączki z budyniem i wiórkami kokosowymi
Pączki przygotowujemy przez ok.30-50 minut a smażymy ok. 10-20 minut. Wychodzą na prawdę pyszne, moje łakomczuchy pożeramy ze smakiem :) Na początek gotujemy mleko. Przygotowujemy dwie miski. Następnie do pierwszej miski wlewamy mleko i rozkruszamy do niego drożdże. Później wsypujemy 1/2 łyżki cukru i 1 łyżkę mąki i rozcieramy. Gdy rozetrzemy odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Bierzemy drugą miskę i wlewamy jajko i żółtko i ucieramy z pozostałym cukrem. Następnie bierzemy stolnicę wsypujemy na nią resztę mąki. Później na stolnicę wyciągamy ciasto, które zostawiliśmy do wyrośnięcia, masę z drugiej miski (tą jajeczną), spirytus, sok z cytryny, małą szczyptę soli i zagniatamy ciasto. Następnie roztapiamy masło i dodajemy do ciasta. Ciasto wyrabiamy zacznie odchodzić od dłoni i musimy uformować kulę. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze raz do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm i wycinamy szklanką krążki. Następnie gotujemy budyń i nakładamy na krążki po ok. 1/2 łyżeczki. ( Jeśli zostanie wam budyń możecie zrobić jakiś deser z budyniu). Sklejamy brzegi pączków i formujemy kulki, odstawiamy do wyrośnięcia. Bierzemy patelnię i smażymy w głębokim tłuszczu na rumiano. Na koniec robimy lukier. Lukier: Bierzemy miseczkę, wsypujemy cukier puder i wlewamy sok z cytryny, 1/2 łyżki gorącej wody i ucieramy aż będzie (powstanie) biała masa. Kiedy pączki się usmażą smarujemy je lukrem i posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego :)
Pączki z budyniem i wiórkami kokosowymi
Przekrojony pączek na pół z budyniem i posypanymi wiórkami kokosowymi.