Sposób przygotowania:
Pączki z budyniem i wiórkami kokosowymi
Pączki przygotowujemy przez ok.30-50 minut a smażymy ok. 10-20 minut. Wychodzą na prawdę pyszne, moje łakomczuchy pożeramy ze smakiem :) Na początek gotujemy mleko. Przygotowujemy dwie miski. Następnie do pierwszej miski wlewamy mleko i rozkruszamy do niego drożdże. Później wsypujemy 1/2 łyżki cukru i 1 łyżkę mąki i rozcieramy. Gdy rozetrzemy odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Bierzemy drugą miskę i wlewamy jajko i żółtko i ucieramy z pozostałym cukrem. Następnie bierzemy stolnicę wsypujemy na nią resztę mąki. Później na stolnicę wyciągamy ciasto, które zostawiliśmy do wyrośnięcia, masę z drugiej miski (tą jajeczną), spirytus, sok z cytryny, małą szczyptę soli i zagniatamy ciasto. Następnie roztapiamy masło i dodajemy do ciasta. Ciasto wyrabiamy zacznie odchodzić od dłoni i musimy uformować kulę. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze raz do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm i wycinamy szklanką krążki. Następnie gotujemy budyń i nakładamy na krążki po ok. 1/2 łyżeczki. ( Jeśli zostanie wam budyń możecie zrobić jakiś deser z budyniu). Sklejamy brzegi pączków i formujemy kulki, odstawiamy do wyrośnięcia. Bierzemy patelnię i smażymy w głębokim tłuszczu na rumiano. Na koniec robimy lukier. Lukier: Bierzemy miseczkę, wsypujemy cukier puder i wlewamy sok z cytryny, 1/2 łyżki gorącej wody i ucieramy aż będzie (powstanie) biała masa. Kiedy pączki się usmażą smarujemy je lukrem i posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego :)
gusia1000