Paella z kurczakiem

  • 19
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 14

Podstawą narodowej potrawy hiszpańskiej paella jest ryż, warzywa i przyprawy. Danie przyrządza się na patelni i podaje gorące...

Paella z kurczakiem

Składniki:

Paella z kurczakiem

 

  • 1 opakowanie Paelli z kurczakiem Kamis
  • 200 g filetów z piersi kurczaka
  • 225 g mieszanki warzywnej (mrożonej lub w puszce)
  • 1/2 szklanki ryżu paraboiled
  • 2 łyżki oleju
  • 250 ml (1 szkl.) wody

Sposób przygotowania:

Paella z kurczakiem

Podstawą narodowej potrawy hiszpańskiej paella jest ryż, warzywa i przyprawy. Danie przyrządza się na patelni i podaje gorące. Najpopularniejsza jest paella z Walencji, która początkowo składała się z ryżu, przypraw i ziół, a następnie stopniowo dodawano do niej: paprykę, pomidory, mięso lub kiełbasę i owoce morza.

Paella z kurczakiem z linii Siesta to potrawa z ryżu, chrupiących warzyw i mięsa kurczaka przyprawiona charakterystyczną mieszanką aromatycznych ziół i przypraw, m.in. słodkiej papryki i pieprzu. Aby zbliżyć się do pierwowzoru z Walencji, miłośnicy owoców morza mogą dodać do potrawy małże, krewetki i kalmary.


Sposób przyrządzania:



  1. Piersi z kurczaka pokrój na małe kawałki i podsmaż przez 2 minuty na gorącym oleju.

  2. Następnie dodaj ryż i mieszankę warzywną i całość smaż przez 1 minutę.

  3. Zawartość opakowania dokładnie wymieszaj z 250 ml wody i dodaj do mięsa, ryżu i warzyw.

  4. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez około 12 minut, od czasu do czasu mieszając.


Nasze propozycje:

Dla urozmaicenia smaku możesz dodać paprykę czerwoną, zielony groszek, kiełbaski chorizzo oraz cukinię pokrojoną w talarki.

Koneserzy owoców morza do potrawy mogą dodać kalmary, małże oraz gotowane krewetki w skorupkach.

Zamiast ryżu paraboiled możesz użyć ryżu do risotto.

Przepis pochodzi z serwisu internetowego firmy KAMIS