mariel78

mariel78

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Pałacinki z ricotta i brzoskwinią Mariel

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Palacinki to słowackie naleśniki

Pałacinki z ricotta i brzoskwinią Mariel Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pałacinki z ricotta i brzoskwinią Mariel

 

 

  • 250 ml ser ricotta,
  • 2 łyżki likier tiramisu,
  • 2 łyżki cukier puder,

 

 

  • tłuszcz do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Pałacinki z ricotta i brzoskwinią Mariel
Brzoskwinie połówki wkładamy do garnka i razem z sokiem zagotować . W 100 ml wody rozpuścić mąkę ziemniaczaną i wlać do gotujących się brzoskwiń, poczekać aż zgęstnieje ściągnąć z ognia . W ten sposób powstanie nam kisiel , Ser wyłożyć do miseczki , dodać likier i cukier puder , dokładnie wymieszać , to będzie farsz to palacinek. Masełko rozpuścić. Do miski wlać mleko i miksując na wolnych obrotach dodawać , mąkę , cukier wanilinowy lub (esencje waniliową 2 łyżki) , jajko i szczyptę soli oraz roztopione wystudzone masło .Odstawić na 30 minut. Patelnie każdorazowo przed każdym plackiem smaruje margaryną , na patelnie wlewam chochlą ciasto , tak by rozlało się po całej powierzchni patelni , tworząc cienką warstwę , smażę na rumiano z obu stron. Na usmażone palacinki nakładam farsz serowy i składam w kopertę , kisiel z brzoskwiniami , podgrzewam na małym ogniu tak by był letni . Na każdy placek nakładam po połówce brzoskwini , na talerzyk nakładam też po łyżce kisielu.
Pałacinki z ricotta i brzoskwinią Mariel
do gotujących się brzoskwiń dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie
Pałacinki z ricotta i brzoskwinią Mariel
do sera dodajemy likier oraz cukier puder
Pałacinki z ricotta i brzoskwinią Mariel
Palacinki smażymy dokładnie tak jak naleśniki
Pałacinki z ricotta i brzoskwinią Mariel
Palacinki smarujemy serowym farszem i zawijamy w kopertę