iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Palatynki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Palatynki-kluchy smaczne ,tanie i szybkie

Palatynki

Składniki:

Palatynki

 

 

  • 3 bułki czerstwe

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Palatynki
Bułki kroimy w plasterki lub tylko przecinamy na pół i moczymy w mleku. Ziemniaki obieramy ścieramy na tarce malutkie oczka i odciskamy przez szmatkę sok ziemniaków .Bułkę odciskamy jeżeli jest nadmiar mleka zależy to od wielkosci bułek dodajemy do niej odciśnięte ziemniaki jajko i sól do smaku . Wyrabiamy ciasto. Zagotowujemy osolona wodę . Moczymy ręce formujemy małe kluseczki i kładziemy na wrzątek . Gotujemy ok 10 min . Po wypłynięciu muszą się jeszcze trochę pogotować Podajemy z sosem albo z masełkiem

Tagi:

jajko jajka