dagita

dagita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Pałki kurczaka nadziewane pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tego dania nauczyła mnie mama. Potrzebny do niego jest ostry nóż i trochę cierpliwości przy wyjmowaniu kości, ale wysiłek się opłaca bo mamy pyszny obiad. Ja przygotowuję większą porcję i następnego dnia odgrzewam na wytopionym tłuszczu na patelni.

Pałki kurczaka nadziewane pieczarkami

Składniki:

Pałki kurczaka nadziewane pieczarkami

 

  • 20 dużych pałek kurczaka
  • 1 kg pieczarek
  • papryka słodka, oregano, majeranek, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pałki kurczaka nadziewane pieczarkami

ETAP 1:

Pałki kurczaka nadziewane pieczarkami
Pieczone pałki kurczaka nadziewane pieczarkami

Z każdej pałki usuwamy kość za pomocą długiego wąskiego noża przesuwając nim na około kości.

Staramy się nie zostawić na kości mięsa.

ETAP 2:

Pałki kurczaka nadziewane pieczarkami

Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach i dusimy do odparowania wody. Doprawiamy solą, majerankiem i oregano. Tak przygotowanymi pieczarkami nadziewamy pałki.

Mięso obtaczamy z papryce słodkiej wymieszanej z solą i pieprzem lub w gotowej przyprawie do kurczaka. Nadziane pałki układamy w prodiżu i pieczemy ok.1 godziny.

Można także ułożyć na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym i piec tyle samo czasu w piekarniku w 180-200 stopniach. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego :)


Tagi:

danie obiad