Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Udko z kurczaka nadziewane boczniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Mięso z kurczaka nadziewane grzybami smakuje rewelacyjnie. Farsz z boczniaków jest delikatny i bardzo smaczny.

Udko z kurczaka nadziewane boczniakami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Udko z kurczaka nadziewane boczniakami

 

 

Sposób przygotowania:

Udko z kurczaka nadziewane boczniakami
Udko umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, usunąć kość pozostawiając pałkę z kością. lekko zbić tłuczkiem, oprószyć przyprawą jarzynka, pieprzem i natrzeć zmiażdżonym czosnkiem. Odłożyć w chłodne miejsce. Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę, dodać umyte, pokrojone w kostkę boczniaki, wlać 1 łyżkę wody i dusić przez kilka minut. Doprawić do smaku pieprzem i solą, ostudzić. Zimnym farszem napełnić miejsce po kości, zawinąć skórę i spiąć wykałaczkami. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć papryką i pieprzem, skropić olejem, wlać 2-3 łyżki wody, przykryć i włożyć do piekarnika. Piec około 40-50 minut w temp 190 stopni polewając od czasu do czasu powstałym sosem.
Udko z kurczaka nadziewane boczniakami
Na rozgrzanym maśle podsmażyć posiekaną cebulę i grzyby
Udko z kurczaka nadziewane boczniakami
Z udka usunąć kość a mięso zbić tłuczkiem i natrzeć przyprawami
Udko z kurczaka nadziewane boczniakami
Miejsce po kości napełnić przygotowanym nadzieniem
Udko z kurczaka nadziewane boczniakami
Zawinąć skórą spiąć wykałaczkami i ułożyć w naczyniu