Sposób przygotowania:
Udko z kurczaka nadziewane boczniakami
Udko umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, usunąć kość pozostawiając pałkę z kością. lekko zbić tłuczkiem, oprószyć przyprawą jarzynka, pieprzem i natrzeć zmiażdżonym czosnkiem. Odłożyć w chłodne miejsce. Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę, dodać umyte, pokrojone w kostkę boczniaki, wlać 1 łyżkę wody i dusić przez kilka minut. Doprawić do smaku pieprzem i solą, ostudzić. Zimnym farszem napełnić miejsce po kości, zawinąć skórę i spiąć wykałaczkami. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć papryką i pieprzem, skropić olejem, wlać 2-3 łyżki wody, przykryć i włożyć do piekarnika. Piec około 40-50 minut w temp 190 stopni polewając od czasu do czasu powstałym sosem.