pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Pałki kurczaka w piwnej zalewie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

wspaniała marynata na grilla

Pałki kurczaka w piwnej zalewie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pałki kurczaka w piwnej zalewie

 

  • 6 podudzia kurczaka,
  • chili Prymat,
  • 3 czosnek ząbki,
  • 1 łyżeczka sezam,
  • sól do smaku,
  • 1 szczypta cząber,
  • 0,5 litra piwo

 

Sposób przygotowania:

Pałki kurczaka w piwnej zalewie
Podudzia dokładnie nacieramy solą i oprószamy chili. W moździerzu ucieramy pokrojony czosnek, sezam, cząber. Taką pastę staramy się rozsmarować po powierzchni mięsa i wszystko zalewamy piwem. Odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia grillujemy podudzia polewając je marynatą. Staramy się, aby podczas wylewania pasta czosnkowo-sezamowa „osiadła” na mięsie. Wzbogaci to jego smak.
Pałki kurczaka w piwnej zalewie
Pasta czosnkowa
Pałki kurczaka w piwnej zalewie
Pałki kurczaka w piwnej zalewie