Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Pałki z kurczaka duszone w jarzynach :

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Delikatne danie .Bardzo proste do zrobienia

Pałki  z kurczaka duszone  w jarzynach :

Składniki:

Pałki z kurczaka duszone w jarzynach :

 

  • 4 pałeczki z kurczaka
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka masła
  • ½ kalarepki
  • 2 marchewki
  • 1 nie duża pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek kapusty pekińskiej
  • kilka różyczek kalafiora
  • 2 łyżki pokrojonego kopru
  • 1/2 kostki bulionu drobiowego Knorra
  • sól
  • pieprz mielony
  • 1 łyżka kremowego serka topionego
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki
  • 2 łyżki maki
  • 1 szklanka wody

 

Sposób przygotowania:

Pałki z kurczaka duszone w jarzynach :
Pałki z kurczaka posolić i popieprzyć .Na patelni rozgrzać olej z masłem i obsmażyć mięso na rumiano ze wszystkich stron .Wlać na patelnie kilka łyżek wody i zagotować. Włożyć mięso do garnka o grubym dnie ( dość szerokiego ) .Obrać i rozdrobnić jarzyny ( wg uznania ) i wrzucić do mięsa . dodać kostkę bulionową i koper. Zalać woda i dusić przy uchylonej pokrywce tak by jarzyny i mięso były miękkie , a płyn odparował do objętości ok. ¾ szklanki. Delikatnie wyjąć mięso. Zaciągnąć mąką rozprowadzona w odrobinie zimnej wody – zagotować . Włożyć serek , wlać śmietankę .Ogrzewać by serek się roztopił. Doprawić do smaku szczypta soli , pieprzu . Włożyć mięso i podgrzać. Z jarzyn ( które się trochę rozgotowują ) powstaje gęsty – smaczny sos . Moim zdaniem doskonale smakuje z makaronem Tagliatelle ( lub innym grubym ).Jeśli ktoś chce może obrać mięso od kości i ze skórek i podawać całość jako kremowy sos