Sposób przygotowania:
Pałki z kurczaka pieczone z ryżem i warzywami1
Dno naczynia żaroodpornego smarujemy masłem i wysypujemy ryż. Na ryżu układamy kawałki suszonych pomidorów.
2
Łączymy miód, olej z suszonych pomidorów i przyprawy. Pozostawiamy umyte i osuszone podudzia z kurczaka w powstałej marynacie na minimum 1h.
3
Por kroimy w półplasterki. Pomidora sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Na ryżu w naczyniu żaroodpornym kładziemy pokrojony por i pomidory oraz pałki z kurczaka polane marynatą. Całość podlewamy ciepłym bulionem tak aby przykrywały mięso tylko w połowie.
4
Pieczemy w 180 stopniach C przez około 30 minut. Obracamy mięso na drugą stroną i pieczemy kolejne 30 minut. Próbujemy ryżu. Jeśli jest nadal twardawy możemy go podlać jeszcze odrobiną gorącego bulionu i pozostawić w piekarniku na jeszcze kilka minut.