Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Pieczone podudzia z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczne danie z frytkami, czyli zapiekane pałki z kurczaka.

Pieczone podudzia z kurczaka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pieczone podudzia z kurczaka

 

  • udko z kurczaka
  • 3 pałki z kurczaka
  • olej
  • pieprz
  • majeranek
  • papryka słodka
  • marchew
  • cebula czerwona
  • przyprawa do kurczaka

 

 

Sposób przygotowania:

Pieczone podudzia z kurczaka
Do miski włożyć umyte pałki z kurczaka i podzielone udko, polać kilkoma łyżkami oleju, dodać pieprz i przyprawę do kurczaka,, dokładnie wymieszać, aby przyprawy wszędzie dotarły. Marchew i cebulę czerwoną pokroić w talarki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Marynować mięso kilka godzin w lodówce, przed włożeniem do formy podsmażyć w garnku kilka minut odwracając co jakiś czas. Następnie ułożyć je w formie do pieczenia, posypać papryką słodką i majerankiem, piec w 180st. C, ok. 60 min, aż będą zrumienione i miękkie. Podawać np. z domowymi frytkami.
Pieczone podudzia z kurczaka
Mię obsmazone z obu stron ułożyć w naczyniu wyłożonym marchwią i cebulą.
Pieczone podudzia z kurczaka
Ziemniaki pokroić w grube frytki i talarki - będą dodatkiem do kurczaka.