jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Podudzia z kurczaka z mozzarellą i pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Tak przygotowane podudzia najczęściej podaje z kaszą, ryżem. Misko wychodzi aromatyczne, a pomidorki zapiekane z oliwą rozpływają się w ustach.

Podudzia z kurczaka z mozzarellą i pomidorami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Podudzia z kurczaka z mozzarellą i pomidorami

 

  • Składniki na 4 porcje:
  • 4 podudzia (0,5 kg),
  • Kiść pomidorków koktajlowych,
  • 1 kulka mozzarelli w zalewie,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki ketchupu ostrego,
  • Świeżo mielony czarny pieprz,
  • Przyprawa ziołowa do kurczaka,
  • Papryka do smaku,
  • 1/3 szklanki śmietanki 30%,
  • Natka pietruszki do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Podudzia z kurczaka z mozzarellą i pomidorami
Pałki z kurczaka nacieramy przyprawami i pozostawiamy w chłodzie około 1 godzinę. Po tym czasie przekładamy je do naczynia żaroodpornego, smarujemy ketchupem i oliwą. Tak przygotowane wstawiamy do piekarnika na około 30 minut (180˚). Między czasie mozzarellę odsączamy i kroimy w plasterki. Pomidorki nacieramy oliwą i oprószamy świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podpieczone mięso wyjmujemy. Podlewamy je śmietanką, a na wierzchu układamy pomidorki. Ponownie wstawiamy do piekarnika. Gdy skórka na pomidorkach zaczyna pękać na wierzchu układamy plasterki sera i zapiekamy całość do jego rozpuszczenia. Tak przygotowane podudzia oprószamy natką pietruszki. Podajemy.
Podudzia z kurczaka z mozzarellą i pomidorami
Oprószone przyprawami mięso układamy w naczyniu żaroodpornym
Podudzia z kurczaka z mozzarellą i pomidorami
Umyte i osuszone pomidorki oprószamy przyprawami
Podudzia z kurczaka z mozzarellą i pomidorami
Na podpieczone podudzia wykładamy pomidorki
Podudzia z kurczaka z mozzarellą i pomidorami
Na koniec wykładamy pokrojony w plasterki ser