gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Paluchy drożdżowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Paluchy drożdżowe to świetna propozycja na przekąskę. Idealne do dzieci. Polecam wypróbowanie przepisu.

Paluchy drożdżowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Paluchy drożdżowe

 

  • 2,5 szklanki mąki,
  • 250 ml ciepłej wody,
  • łyżka oleju,
  • płaska łyżeczka soli,
  • płaska łyżeczka cukru,
  • żółtko do posmarowania,
  • mak i sezam.

Sposób przygotowania:

Paluchy drożdżowe
Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, sól i cukier. Wlewamy wodę i olej i zagniatamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

Ciasto wałkujemy na prostokąt na grubość około 1 cm. Następnie kroimy paski na szerokość 2 cm. Paski wkręcamy w spiralki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Smarujemy żółtkiem i posypujemy makiem i sezamem.

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni przez 15 minut.

Smacznego
Paluchy drożdżowe
Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, sól i cukier. Wlewamy wodę i olej i zagniatamy ciasto.
Paluchy drożdżowe
Paski wkręcamy w spiralki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Paluchy drożdżowe
Smarujemy żółtkiem i posypujemy makiem i sezamem.